Chystá se Figurama 2017. Sympozium doplní výstavy i přednáška

Sedmnáctý ročník sympozia letos netradičně zahájí výstava Figurama 17 a doprovodná výstava pedagogů Artelerie 17. Součástí vernisáže bude podruhé v historii udělení Ceny Egona Schieleho – ceny za nejlepší studentské kresby. Stane se tak v pondělí 9. října od 17 hodin v budově Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

Sympozium Figurama 17, které již tradičně hostí Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, představí to nejlepší ze studentské figurální kresby a malby, jež vzniklo na evropských uměleckých školách.

Projekt Figurama už 17 let mapuje proces a vývoj figurální kresby na vysokých uměleckých školách. Zároveň vede studenty k pochopení, že kresba, včetně té figurální, je nepostradatelnou součástí většiny uměleckých oborů i v dnešní době převládajících nových médií, a učí je novému způsobu vnímání lidského těla. Zájemci se tak mohou těšit na různé excelentní přístupy k vizualizaci těla a neobvyklé postupy v kresbě a malbě.

Součástí sympozia budou tradičně workshopy a přednášky vedené hostujícími pedagogy, v letošním roce se studenti například seznámí s postupy práce na polských školách, konkrétně v Katowicích a Poznani. Jana Farmanová z Akademie umění v Banské Bystrici povede přednášku s názvem Historie, aneb jak zformulovat vlastní zkušenost. Přednáška a workshopy se konají tradičně v budově fakulty, a to v úterý 10. října od 9 do 16 hodin. Celodenní program je přístupný široké veřejnosti. Vítán je každý, kdo má zájem seznámit se s kresbou nebo si prohloubit své dosavadní znalosti.

Celé sympozium vyvrcholí otevřením výstavy duchovního otce celého projektu Figurama. Boris Jirků přiveze do Plzně své nejnovější ilustrace doplněné o starší tvorbu. K vidění budou ilustrace ze dvou knih, které vyšly v tomto roce, a to Podzim Patriarchy G. G. Márqueze a Mistr a Markétka M. Bulgakova. Vernisáž výstavy proběhne v Galerii Ladislava Sutnara v úterý 10. října v 18 hodin.

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

03. 10. 2017