Česko-slovenská odborná konference Data a znalosti 2017

Od 5. do 6. října organizuje katedra informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni již 37. setkání odborníků zabývajících se datovými a znalostními technologiemi. Zázemí vědci naleznou v hotelu Angelo, přímo proti proslulému plzeňskému pivovaru.


Své poznatky a zkušenosti si na konferenci vymění na 60 účastníků. Budou mezi nimi výzkumníci z českých a slovenských univerzit, výzkumných ústavů a vývojových týmů předních nadnárodních firem.

Diskutovat budou o strojovém učení, dolování dat, počítačové lingvistice, analýze nestrukturovaných dat, systémech pro správu znalostí v organizacích, indexování a vyhledávání textových a multimediálních dat. Celkem bylo přijato 42 příspěvků, které budou na konferenci představeny buď formou prezentace, nebo živou diskuzí při posterech.

„Zájem o konferenci Data a znalosti je tento rok velký a téměř se vyrovnal loňskému rekordnímu a velmi podařenému setkání na Smolenickém zámku na Slovensku. Jsme velmi potěšeni, že do Plzně přijedou zástupci všech skupin působících v předmětné oblasti v Čechách a na Slovensku,“ uvádí Dalibor Fiala a Josef Steinberger z organizačního výboru.

Na konferenci přednese zvané přednášky na aktuální témata pět významných expertů. Bude mezi nimi Kateřina Veselovská z firmy Deloitte, která se bude věnovat sémantické analýze ve forenzním vyšetřování. Dále bývalý vedoucí výzkumného týmu v Seznam.cz Jiří Materna, který v současné době působí jako Machine Learning Guru. Ten vloni vydal knihu Poezie umělého světa, obsahující básně vygenerované počítačem za pomoci umělých neuronových sítí, a plně automatické generování textů bude také obsahem jeho přednášky. Dalšími přednášejícími budou Jan Romportl ze společnosti O2, Lukáš Kohut z Microsoftu nebo Milan Lepík ze Socialbakers.

Konference Data a znalosti navazuje na dlouholetou tradici dvou prestižních konferencí DATAKON a Znalosti. DATAKON existoval od roku 2001, kdy navázal na konferenci DATASEM s tehdy dvacetiletou tradicí. Konference Znalosti se pořádala rovněž od roku 2001. Tyto dvě konference se v roce 2015 sloučily v jednu a daly tak vzniknout současné podobě největšího setkání výzkumníků v oboru datových a znalostních technologií z oblasti celého bývalého Československa.

Podrobnosti ke konferenci a jejímu programu najdete na https://daz2017.kiv.zcu.cz/

Fakulta aplikovaných věd

03. 10. 2017