Cestu do budovy filozofické fakulty zpříjemní iluzivní malba

Průchod budovy filozofické fakulty v Sedláčkově ulici dekorovala malba, jejíž autorkou je studentka Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Nina Bednářová. Její ilustrace představuje, jak by to asi vypadalo, kdyby si lidé prohodili role se zvířaty. 

Za asistence několika spolužáků vzniklo na 80 metrech čtverečních dílo s výjevy evokujícími různá česká lidová rčení. Výsledná malba se od původního návrhu trochu liší, což vyplynulo během realizace při práci s prostorem a jednotlivými architektonickými prvky, které autorka nakonec zakomponovala do výmalby nenápadnou a nenásilnou formou.

„Snažila jsem se toto téma pojmout vtipnou formou. Do ilustrace jsem přenesla několik typicky českých přirovnání. Když vstoupíte z ulice do průjezdu, po levé straně sedí skupinka u stolu, první bytost na vás hledí vykuleně, což evokuje rčení: To jsem z toho jelen! Další je moudrá jako sova a postava sedící uprostřed všemu rozumí jako koza petrželi,“ popisuje studentka ateliéru Ilustrace.

Pokud návštěvník bude postupovat průchodem dál, narazí na další frazeologická přirovnání. Potká například zamilovanou dvojici, která je symbolem přirovnání věrný jako pes. Jemný náznak lakoty vyobrazuje krkavčí matka, která se nemíní podělit o zmrzlinu se svým drobečkem. V neposlední řadě v malbě divák narazí na ženskou postavu, která se řehtá jako kobyla vedle postavy muže, který pije jako doga.

Stylizované siluety lidí zastávají role zvířat, pobíhají za potravou, odpočívají, bojují mezi sebou o samičky nebo si jen tak hrají. „Pravda je, že zvířata se nevozí na kolotočích připevněných na pouličním osvětlení, ale svět je jeden velký cirkus, tak proč si s tím absurdnem trošku nepohrát,“ vysvětluje svůj záměr Nina.

Foto: Julie Čermáková

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

09. 10. 2017