Ruské centrum vysílá studenty na Světový festival mládeže a studentstva

Ve dnech 14. - 22. října se v ruském olympijském městě Soči uskuteční XIX. světový festival mládeže a studentstva. Zástupci ZČU na něm nebudou chybět.

Ruské centrum při Ústavu jazykové přípravy ZČU získalo možnost vyslat studenty na XIX. světový festival mládeže a studentstva do Soči. Veškeré náklady spojené s cestou a pobytem hradí zřizovatel Ruského centra Fond Russkij mir. Za Západočeskou univerzitu na akci vyrazí student magisterského programu na katedře ruského a francouzského jazyka fakulty pedagogické Martin Szarowski a doktorand katedry podnikové ekonomiky a managementu fakulty ekonomické Pavel Mlnářík. Oba studenty vybrala vedoucí Ruského centra Vlasta Klausová nejen proto, že absolvovali kurzy ruštiny, ale pravidelně se v centru účastní také hodin ruské konverzace, filmového klubu nebo posezení k různým svátkům čí výročím a ochotně s Ruským centrem stále spolupracují.

Mládežnické festivalové hnutí začalo v roce 1945, kdy byla na Světové konferenci mládeže v Londýně založena Světová federace demokratické mládeže. První světový festival mládeže a studentstva se uskutečnil v roce 1947 v Praze. Zúčastnilo se jej 17 tisíc chlapců a dívek ze 71 zemí.

Hlavní akce letošního festivalu se uskuteční v olympijském parku. Další program bude probíhat na několika desítkách scén po celém městě. První den festivalu tradičně zahájí slavnostní průvod mládeže a studentstva v Moskvě. Diskusní programy, veřejné debaty s odborníky, otevřené posluchárny Mezinárodní univerzity v Soči a vědecké konference – to jsou některé z chystaných akcí. Hlavními tématy budou kultura a globalizace, globální ekonomika, znalostní ekonomika, rozvoj společenských institucí, politika a mezinárodní bezpečnost.

Po návratu ze Soči uspořádá Ruské centrum s oběma studenty o festivalu besedu.

Galerie


Ústav jazykové přípravy

Vlasta Klausová

13. 10. 2017