Na konferenci Učitel IN byli v roli lektorů i žáci

V sobotu 14. října proběhl na Západočeské univerzitě třetí ročník konference Učitel IN. Více než 100 účastníků z Česka i Slovenska se přijelo inspirovat, jak lze smysluplně využívat informační a komunikační technologie ve výuce. 

Dopoledne zahájili Jiří Zounek a Libor Juhaňák z Masarykovy univerzity v Brně, kteří se zabývají sbíráním a analyzováním dat o využívání technologií ve vzdělávání i mimo něj. Následovala velmi živá přednáška Miroslava Staňka o badatelské výuce v přírodovědných oborech, která posluchačům ukázala hluboké a možná už trochu zapomenuté kořeny badatelské výuky v českých zemích. Na Miroslava Staňka navázal Karel Rejthar s představením aplikace Power BI, analyticko-vizualizačního nástroje, který má široké uplatnění ve školství. Dopolední blok uzavřela s přednáškou o využívání tabletů s GPS pro výuku v exteriéru Gabriela Lovászová z univerzity v Nitře.

V odpolední části konference se účastníci rozdělili do workshopů, které probíhaly ve čtyřech blocích. V každém z nich byly na výběr čtyři oblasti, které pokrývaly širokou škálu využití ICT ve vzdělávání – od robotiky přes virtuální realitu a uplatnění ICT ve výuce cizích jazyků nebo u žáků se speciálními vzdělávacími potřebami až po otázky čistě pedagogické, jako je zpětná vazba, problémové vyučování nebo formativní hodnocení.

Mezi řečníky se objevili i žáci základních škol a víceletých gymnázií. A tak se účastníci konference, mezi nimiž bylo mnoho pedagogů ze základních a středních škol, mohli nechat inspirovat zkušenostmi a poznatky samotných žáků.

Záznamy přednášek konference Učitel IN 2017 budou k dispozici na webových stránkách Celoživotní vzdělávání na ZČU.

Akce se uskutečnila za podpory města Plzně.


Galerie


Fakulta pedagogická

Šárka Stará

17. 10. 2017