George Deriso přichystal workshop pro studenty i zástupce fakult a výzkumných center

George Deriso, který přednáší  kurzy managementu a podnikání na americké University of Colorado Boulder, ve dnech 19. a 20. října navštívil Západočeskou univerzitu. Na první den svého pobytu pro zájemce z řad studentů navazujícího a doktorského studia a pro zaměstnance ZČU připravil workshop na téma  How to start and develop your own business. Druhý den  se setkal se zástupci fakult a výzkumných center Západočeské univerzity.

V rámci workshopu si mohli účastníci otestovat své osobní předpoklady pro podnikání a formou interaktivních úkolů se seznámili s jeho hlavními zásadami. George Deriso jim poradil, jak lépe poznat sám sebe (koncept Ikagai), jaký typ podnikání zvolit, jaké otázky si klást před a po zahájení podnikání, jak budovat sociální sítě atd. Zdůraznil význam dobrého načasování, využití správných příležitostí a nutnost brát v potaz aktuální situaci na trhu.

Americký lektor George Deriso přijal pozvání na plzeňskou univerzitu od ředitele projektového centra ZČU Jaroslava Šípa v rámci projektu Akcelerace transferu poznatků, který je spolufinancován Evropskou unií. Českou republiku navštívil George Deriso poprvé a za největší přínos pro sebe považuje seznámení s lidmi z odlišné kultury. Je pevně přesvědčen, že týmy kulturně i genderově smíšené mají větší konkurenční výhodu, která spočívá právě v jejich rozmanitosti.

Ze všeho nejdůležitější je však podle něj vědět, kým opravdu jsme. „Jméno a profese nestačí, teprve od hlubokého poznání vlastní identity se může odvíjet naše další cesta, ať už životní či podnikatelská,“ zdůraznil George Deriso. Poznání sebe sama vede člověka k tomu, aby objevil své schopnosti a talent, a pak prožil a uskutečnil to, v čem je nejlepší. „Nebojte se neúspěchu! Je to nejefektivnější způsob, jak se věci naučit a nakonec se stát úspěšným,“ bylo jedno z klíčových poselství  George Derisa.

Rámcovou smlouvu o spolupráci s University of Colorado Boulder, USA uzavřela ZČU letos v červenci. George Deriso přislíbil, že osobně podpoří konkrétní možnosti spolupráce, o které projeví zájem zástupci jednotlivých součástí ZČU, a zprostředkuje kontakty na příslušná pracoviště své domovské univerzity.

University of Colorado Boulder
- studuje zde 32000 studentů
- podle časopisu Forbes (2015) patří mezi Top20 nejinovativnějších univerzit na světě
- má 6 nositelů Nobelovy ceny, z nichž 3 zde přednášejí.

Celouniverzitní

Romana Suchá, Ivana Kutáčová

23. 10. 2017