Chytré rukavice SensPro se už prodávají, zájem je velký

Chytré hasičské rukavice SensPro už jsou v prodeji. Na trh je přinesla firma Holík International - člen českého konsorcia, které za vývojem hasičského oděvu stojí. Prodej odstartoval na veletrhu A+A v Düsseldorfu minulý týden. Podle ředitele vývoje ve firmě Holík International Tomáše Pekaře vzbudila rukavice mimořádnou pozornost. 

Rukavice mohou být součástí chytrého hasičského zásahového oděvu smartPRO, tvořeného také kalhotami, bundou a botami, není to však nutná podmínka. "Rukavici je samozřejmě možné využívat i jako samostatnou ochrannou pomůcku. Umí měřit teplotu na svém povrchu i vzdálenou teplotu míst, na které se namíří laserovým paprskem. Měřené informace se přenášejí do aplikace v mobilním telefonu," přibližuje funkce rukavic SensPro Petr Kašpar z Regionálního inovačního centra elektrotechniky (RICE) Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni.

Ta je společně se společnostmi Vochoc, Holík International, Elitronic a Applycon členem úspěšného konsorcia, které zvítězilo v prosinci loňského roku v mezinárodním předkomerčním tendru organizovaném v rámci projektu Smart@Fire. Veškerá kritéria tendru včetně závěrečných testů splnilo konsorcium jako jediné z 54 uchazečů, a vytvořilo si tak vynikající předpoklady pro úspěch ve výběrových řízeních na dodávku chytrých hasičských obleků pro hasiče z Belgie, Francie, Německa a Velké Británie, které jsou v následujících třech letech připraveny za tyto technologie zaplatit přibližně 15 milionů eur. Zásahový oblek smartPRO získal také letos v březnu ocenění Zlatý Amper na veletrhu Amper v Brně, když zvítězil v konkurenci 29 exponátů.

"Ačkoliv to nebývá v tomto oboru zvykem, přímo na veletrhu v Düsseldorfu jsme obdrželi několik objednávek vzorků rukavic. Zájem o rukavice projevily Německo, Turecko, Čína, ale i Česká republika,"  říká Tomáš Pekař, ředitel vývoje ve firmě Holík International. "Výstava nám přinesla možnost prohloubit vztahy se současnými zákazníky, navázat nové kontakty a především možnost prezentovat naši mimořádnou novinku, rukavice SensPro, širokému plénu," doplňuje Tomáš Pekař. Chytré rukavice s integrovaným senzorovým systémem a příslušejícím softwarovým vybavením vyjde asi na 500 EUR.

 

Galerie


Fakulta elektrotechnická

Šárka Stará

26. 10. 2017