Tým vědců z NTC poprvé představil prototyp bateriového svazku průtočné baterie

V rámci výstavy Smart Energy Forum vědci demonstrovali jimi vyvinutou vanadovou redoxní průtočnou baterii.

Tým vědců z Výzkumného centra Nové technologie (NTC) ZČU v Plzni se účastnil české konference a výstavy Smart Energy Fórum zaměřené na akumulaci energie a energetickou soběstačnost. V rámci konference, která se konala 26. října v Praze, představil Jaromír Pocedič odborné komunitě koncept redoxních průtočných baterií. Ve své přednášce vysvětlil odlišnosti a uvedl výhody těchto stacionárních úložišť energie oproti konvenčním typům baterií. 

Tým zastoupený vědci z NTC ZČU v Plzni a VŠCHT Praha demonstroval v rámci výstavy výsledky své spolupráce v oblasti vývoje průtočných baterií. Oproti klasickým akumulátorům jsou u průtočných baterií elektrolyty skladovány v externích zásobnících, odkud jsou průběžně čerpány do bateriových svazků, ve kterých dochází k přeměně energie prostřednictvím elektrodových reakcí. Princip vanadových redoxních průtočných baterií byl představen prostřednictvím funkčního článku a veřejnosti byl rovněž poprvé představen nově vyvinutý 2kW prototyp vysoce účinného bateriového svazku pro průtočné baterie. 

První instalace pilotních systémů vanadové průtočné baterie budou ve spolupráci s obchodním partnerem realizované v průběhu jarních měsíců 2018.

Galerie


Nové technologie - výzkumné centrum

27. 10. 2017