Čínská univerzita chce rozšířit výměnné pobyty i propagovat svoji tradiční medicínu v Plzni

Západočeskou univerzitu v Plzni v pondělí 30. října navštívila delegace ze Zhejiang Chinese Medical University (ZCMU), partnerské školy fakulty zdravotnických studií (FZS). 

Šestičlenná skupina vedená rektorem Fang Jianqiao, jež se setkala také s rektorem ZČU Miroslavem Holečkem, během své návštěvy diskutovala zejména o dalších možnostech výměnných pobytů. Ty by se v budoucnu mohly týkat nejen studentů, ale také akademických pracovníků. Doposud mohli díky stipendiu ZCMU na partnerskou univerzitu vycestovat studenti FZS, nyní by čínská strana ráda poslala své zástupce také na ZČU, kde ji zajímá zejména oblast výzkumu.

Delegaci dále zaujalo Fakultní centrum zdraví, jež široké veřejnosti nabízí poradenské služby, cvičení, kurzy i vyšetření. Právě zde by podle Fang Jianqiao mohl být prostor pro uplatnění tradiční čínské medicíny, o jejíž prosazení v Evropě se univerzita snaží. Už nyní podle slov svých zástupců v této oblasti spolupracuje s univerzitami v Německu, Velké Británii, Portugalsku a Bělorusku. V České republice s navazováním kontaktu začínají právě v Plzni. Západočeské univerzitě například nabízejí pomoc při organizování letní školy tradiční čínské medicíny. Tato oblast spolupráce se týká především kateder fyzioterapie a ošetřovatelství.

Galerie


Celouniverzitní

Hana PRAŽÁKOVÁ

30. 10. 2017