Novým děkanem FEL bude Zdeněk Peroutka

Akademický senát Fakulty elektrotechnické (FEL) Západočeské univerzity zvolil ve středu 1. listopadu kandidáta na děkana na funkční období 2018 - 2022. Stane se jím dosavadní ředitel a vedoucí výzkumného programu Regionálního inovačního centra elektrotechniky (RICE) při FEL a proděkan pro vědu a strategii prof. Ing. Zdeněk Peroutka, Ph. D.


Z 18 přítomných senátorů dalo v tajném hlasování Zdeňku Peroutkovi svůj hlas 16 senátorů. Po jmenování rektorem se ujme funkce děkana v březnu 2018.

Kromě Zdeňka Peroutky se o post děkana ucházeli další dva kandidáti - Jiří Masopust z katedry aplikované elektroniky a telekomunikací a zástupce vedoucího katedry elektroenergetiky a ekologie Emil Dvorský. Dosavadní děkan FEL Jiří Hammerbauer vedl fakultu dvě po sobě jdoucí funkční období, a znovu tak kandidovat nemohl.

Zdeněk Peroutka (1976) vystudoval Fakultu elektrotechnickou ZČU, obor komerční elektrotechnika (2000), absolvoval zde i doktorské studium, a to v oboru elektrotechnika a informatika, v roce 2007 se na fakultě habilitoval a o pět let později byl jmenován profesorem v oboru výkonová elektronika a pohony. Během své kariéry získal dva mezinárodní patenty, výsledky jeho vědecké činnosti v oblasti pohonů a systémů pro dopravní techniku dovedl až ke komerčnímu využití v oblasti průmyslu.

Od roku 2010 působí Zdeněk Peroutka na elektrotechnické fakultě jako proděkan pro vědu a strategii, v letech 2010 – 2016 byl vědeckým ředitelem RICE a v červnu loňského roku se stal jeho výkonným ředitelem.  

Jakožto ředitel RICE a proděkan je Zdeněk Peroutka členem současného vedení fakulty a na její směřování chce navázat. Dosavadního děkana Jiřího Hammerbauera by rád viděl v pozici proděkana pro vědu a nadále spolupracovat chce i s Jiřím Tupou, proděkanem pro rozvoj.

Podle Zdeňka Peroutky je nyní potřeba stabilizovat tým akademických pracovníků na fakultě a držet jeho vysokou kvalitu. Chtěl by obměnit strukturu studia a oborů, akreditovat jeden bakalářský program Elektrotechnika a informatika se specializacemi a navazující magisterské studium koncentrovat do menšího počtu oborů. Jasným cílem je také zvýšení počtu studentů FEL. Chce se také více otevřít zahraničí a zařadit fakultu po bok evropských lídrů.


Galerie


Fakulta elektrotechnická

01. 11. 2017