Spolupráce s ukrajinskými univerzitami dostává jasnější obrysy

V úterý 31. října se uskutečnilo první společné jednání zástupců Západočeské univerzity a ukrajinských univerzit sídlících ve městech Oděsa, Charkov, Sumy a Vinicu. Spolupráce, která byla podpisem stvrzena letos v létě, tak dostává konkrétní podobu.
Představitele ukrajinských technických univerzit přivítal rektor Miroslav Holeček a děkan fakulty strojní Milan Edl. První společný kulatý stůl proběhl v duchu vzájemného seznamování a přesnějšího vymezení spolupráce. Za Západočeskou univerzitu se  ukrajinským kolegům představily fakulta strojní, fakulta aplikovaných věd a fakulta elektrotechnická.

Projekt, který je financován z grantu České rozvojové agentury, je tvořen třemi částmi - příprava projektů na podporu mobilit studentů a akademických pracovníků, sdílení zkušeností v oblasti zavádění kvality a krátkodobé vzdělávací aktivity. Tématy, v jejichž rámci by se spolupráce měla odehrávat, je nukleární energetika, energetika obecně a doprava.

Jednání, jehož první část se uskutečnila v úterý 31. října, pokračovalo ve středu 1. listopadu prohlídkou Fakulty strojní ZČU a následně bylo zaměřeno na témata kvalita, energetika a doprava. Představitelé ukrajinských univerzit poté navštívili společnost Škoda Transportation a exkurzím byl věnován i program jejich třetího dne stráveného v Plzni, tentokrát se blíže seznámili se společností Doosan Škoda Power, navštívili reaktorovou halu Škody JS a odpoledne také areál Škody JS v Plzni - Bolevci.

Návštěva nastartovala vzájemnou spolupráci, pro letošní rok je plánován ještě druhý kulatý stůl na Ukrajině.



Galerie


Fakulta strojní

02. 11. 2017