Unikátní díla Ladislava Sutnara vystaví galerie přesně 120 let po jeho narození

Symbolicky v den výročí narození Ladislava Sutnara zahájí Galerie Ladislava Sutnara výstavu jeho dosud neuvedených obrazů. Stane se tak 9. listopadu.

Na jedné ze dvou výstav, na nichž své Venuše představil americkému publiku, si Ladislav Sutnar pohrál s názvem své tehdejší tvorby. Sutnarova poetická hříčka „Join joy art" přímo vyzývala návštěvníky k radostnému spoluzakoušení světa metaforických bohyň, v němž autor reflektoval sexuální, sociální, kulturní, politické, genderové a další hodnotové významy své doby.

Plzeň poznala v rámci historicky největší prezentace Sutnara v naší republice jeho Venuše v roce 2015. Tomáš Vlček tehdy v katalogu vydaném u příležitosti výstavy pořádané v Galerii města Plzně (Ladislav Sutnar Venuše) napsal: „Sutnar do svých Venuší šedesátých a sedmdesátých let promítal touhu po návratu do let svého mládí a vracel se do všech opojných představ o novém životě, o ženské emancipaci, o pokroku ve vědě, průmyslu, kultuře a umění."

Uplynuly dva roky od doby, kdy Plzeň převzala žezlo Evropského hlavního města kultury. Zmíněná výstava se konala jako součást oslav spolu s řadou dalších aktivit zastřešených pod projekt Návrat Ladislava Sutnara, na němž úspěšně spolupracovala Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara s městem Plzeň. Od té doby se děkanovi Josefu Mišterovi podařilo získat další unikátní díla Ladislava Sutnara. Díla, která dlouhá desetiletí nespatřilo oko diváka, darovali fakultě Radoslav a Elaine Sutnarovi. FDU je tak na cestě ke zřízení stálé expozice Venuší v nové budově Západočeské galerie v Plzni a ke zřízení archivu Ladislava Sutnara v budově Sutnarky (pozůstalost získaná z Archives of American Art ve Washingtonu a z dalších materiálů pocházejících z Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum's Library v New Yorku). Ladislavu Sutnarovi tuto pozornost dlužíme.

Výstava bude v galerii v Riegerově ulici k vidění od 10. listopadu do 9. prosince. Otevřeno je od úterý do pátku mezi 11 a 18 hodinou a v sobotu od 10 do 15 hodin.

Od 13. prosince chystá FDU v Galerii Ladislava Sutnara velké překvapení pro děti. Expozici zaplní Sutnarovská herna využívající principu stavebnice Build the Town.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Kateřina Martínková

08. 11. 2017