Hejtman Plzeňského kraje ocení odvážné občanské postoje plaketou, již vytvořil Petr Vogel z FDULS

Stříbrnou plaketu s portrétem Jana Palacha navrhl vedoucí ateliéru Design kovu a šperku Petr Vogel. Hejtman Josef Bernard ji 16.listopadu poprvé předá za odvážné občanské postoje osobnostem spjatých s naším krajem.

Práce na vytvoření plakety trvaly téměř rok. Jejich výsledkem je stříbrná mince o průměru 70 mm. "Nejobtížnější bylo vymodelovat portrét Jana Palacha, a to i vzhledem k tomu, že je velmi málo dostupných fotografických materiálů s jeho podobiznou. V podstatě je jeden jediný – jeho index s portrétovou fotografií,“ říká Petr Vogel a dodává, že samotné vymodelování portrétu mu trvalo několik měsíců. Vogel je také autorem hejtmanského řetězu, který pro Plzeňský kraj vytvořil loni.

Čestnou plaketu, kterou Josef Bernard letos udělí vůbec poprvé v historii Plzeňského kraje, obdrží pět osobností. Slavnostní předání proběhne ve čtvrtek 16. listopadu v Měšťanské besedě. „Chtěl bych ocenit osobnosti, na které se často zapomíná, a právě proto je důležité si je připomínat a znát historické souvislosti, které jejich život provázely,“ vysvětluje hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.


doc. M.A. PETR VOGEL

Petr Vogel složil absolutorium v roce 1993 na VŠUP Praha, obor Kov a šperk u prof. V. K. Nováka. V letech 1994–2007 pracoval na VŠUP jako odborný asistent a od roku 2007 působí na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni, kde je v současné době vedoucím ateliéru Design kovu a šperku.

Umělecká díla Petra Vogela jsou zastoupena v mnoha českých a zahraničních sbírkách, jmenujme například Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Moravskou galerii Brno, Sammlung Dr. Heidi Dr. Karl Bollmann v Rakousku či Gallery Helen Drutt ve Philadelphii.

V bohatém výčtu jeho prací jsou vedle řady pamětních medailí, plaket či ocenění například děkanský řetěz Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni (2015), pomník Ladislava Sutnara v Plzni (2014) nebo pečetní prsten prezidenta České republiky (2005). Petr Vogel je také autorem hejtmanského řetězu Plzeňského kraje (2016).

Čestná plaketa hejtmana Plzeňského kraje

  • ražené medaile o průměru 70 mm
  • materiál: stříbro ryzosti 999/000
  • váha: 169 g
  • emise: první
  • počet: 5 ks
  • rok: 2017 

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Hana PRAŽÁKOVÁ

10. 11. 2017