Aplikace Ventusky zpřesnila předpovědi počasí pro Evropu

Webová Aplikace Ventusky, vyvinutá studenty doktorského studia na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU) Davidem a Martinem Prantlovými ve spolupráci s Markem Mojzíkem, dokáže nyní předpovídat počasí v Evropě ještě přesněji. 

Studenti totiž využili data s vysokým rozlišením a přesností zpřístupněná Německým meteorologickým institutem (Deutscher Wetterdienst/DWD). Ventusky se tak staly první internetovou aplikací, která data německého institutu v takovém rozsahu využívá.

Německý meteorologický institut v minulých měsících volně zpřístupnil značné množství svých meteorologických dat všem uživatelům jako tzv. open data. Jejich součástí je i podrobný numerický model ICON EU a COSMO, který zachycuje počasí v Německu a v sousedních státech a je význačný svým velmi vysokým rozlišením a přesností. Tato data využili studenti doktorského studia na ZČU David Prantl z fakulty ekonomické a jeho bratr Martin Prantl z fakulty aplikovaných věd a zpřístupnili je v aplikaci Ventusky, kterou vyvíjejí od minulého roku. Jejich internetová aplikace, dostupná na adrese www.ventusky.com, která vizualizuje meteorologická data z numerických modelů, začala v takovém rozsahu německá open data využívat jako první.

Aplikace zobrazuje na mapě světa vývoj tlaku, větru, oblačnosti, srážek nebo teplot. Kromě počasí dokáže sledovat také výšky vln a v oblastech postižených hurikány nebo tajfuny může pomoci s přesnější předpovědí počasí. „Nové modely nyní výrazně zpřesňují předpovědi počasí pro Českou republiku. Například model COSMO je s horizontálním rozlišením 2,7 km nejdetailnějším modelem, jehož výstupy uživatelé volně na internetu pro naše území najdou,“ vysvětluje David Prantl. Model je aktualizován každé tři hodiny, takže uživatelé získávají nejaktuálnější data. V modelu je možné sledovat i vývoj lokálních bouřek, přesná je také předpověď sněhové pokrývky. „Během minulého víkendu model například dobře zachytil očekávané sněžení na západě Čech,“ říká David Prantl, který již před několika lety založil v Plzni meteorologickou společnost InMeteo, zabývající se poskytováním meteorologických dat společnostem v České republice. Hranice toho, jak přesná může předpověď být, se podle něj opět posouvá.

Studenti ZČU David Prantl a jeho bratr Martin ve spolupráci s Markem Mojzíkem vytvořili aplikaci Ventusky v minulém roce a slaví s ní úspěch po celém světě. Jen v září stránky navštívilo až 20 milionů lidí z celého světa. Předpovědi pomáhaly především lidem v Karibiku a na Floridě, které na začátku měsíce zasáhly silné hurikány. Lidé v postižených oblastech sledovali prostřednictvím aplikace, jak silný vítr se v jejich oblasti vyskytne či kolik srážek naprší. Vizualizace meteorologických dat z aplikace Ventusky využívají ve svých článcích i přední světové deníky jako americký Washington Post, francouzský Libération či britský Daily Mail.

 S aplikací Ventusky studenti uspěli také v soutěži Vodafone Nápad roku 2017. Odnesli si stříbrnou medaili a zároveň mimořádnou cenu za startup roku, která se uděluje projektům s největším potenciálem do budoucna. 

Galerie


Aplikaci Ventusky využívá i americký Washington Post

Celouniverzitní

15. 11. 2017