Studenti si na přednáškovém panelu připoměli Den boje za svobodu a demokracii

Regionální klub Mladých konzervativců v Plzni a studentský právnický spolek ELSA Plzeň připravili ve spolupráci se Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje 16. listopadu přednáškový panel na téma: 17. listopad v odrazu dvou diktatur.

Pozvání přijali neurochirurg a bývalý primátor města Plzně Zdeněk Mraček a vedoucí katedry historických věd Fakulty filozofické ZČU v Plzni Lukáš Novotný.

Panel probíhal od 17 do 19 hodin a v komorní atmosféře menší učebny se jej účastnilo zhruba třicet posluchačů všech věkových kategorií. Ústředním tématem diskuze se přirozeně stali studenti a jejich úloha v diktátorských režimech. Probírala se tedy nepříliš veselá tematika roku 1939 i 1989, řeč přišla i na živé pochodně Jana Zajíce a Jana Palacha. Svého se však dočkala i chvíle odlehčení, a to v podobě vzpomínek profesora Mráčka na jeho zážitky z průběhu totality.

Akced proběhla jako pietní i osvětlující vzpomínka na činy studentů (udatné i zbabělé) za krušných dob diktatury a snad pomohla i současným studentům vyjasnit své další směrování.

Studentské organizace

Pavel VEVERA

21. 11. 2017