Vojtěch Domlátil ze Sutnarky získával zkušenosti na rezidenčním pobytu v Japonsku

Vyučující ateliéru Animovaná a interaktivní tvorba Vojtěch Domlátil strávil říjen a listopad na rezidenčním pobytu v Japonsku. Intenzivně zde sbíral materiál, procestoval Japonsko od Hokkaida po Kyoto a natáčel v prostorách studia v Youkobo Art Space.

Výsledkem jeho rezidence je mimo jiné kompilace dvaceti audiovizuálních básní haiku provedených technikami klasické objektové animace, pixilace, práce s časosběrem, střídáním předmětů.

„Tématem mého projektu je Audiovisuální poezie haiku (převedení systému 5-7-5 slabik japonské poezie haiku do filmové formy tří záběrů s délkou 5-7-5 sekund) provedená animačními technikami stopmotion. Kromě této animační práce jsem měl na Joshibi University přednášku o historii české stopmotion animace a pětidenní stopmotion workshop pro studenty, během něhož vznikly tři krátké filmy. Dále jsem s ateliérem animace na slavné Tokyo University of Arts/Geidai domluvil vzájemnou spolupráci s naším ateliérem na Sutnarce. Na jaře příštího roku budeme pracovat na společném úkolu na téma cirkus a výsledkem by měla být českojaponská studentská kompilace," popisuje Vojtěch Domlátil.

Vyvrcholením rezidenčního pobytu byla výstava nazvaná Fleeting Autumn. V rámci rezidence se také konala projekce Domlátilových filmů v Českém Centru v Tokiu, kde se vyučující setkal s japonskou umělkyní Hiroko Matsushita, která vedla na letošní letní škole umění ArtCamp kurz Ilustrace.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

24. 11. 2017