Plzeňský US Point pokračuje ve svých aktivitách

Kulturní atašé USA Erin Kotheimer a rektor Miroslav Holeček podepsali v pondělí 27. listopadu memorandum o porozumění mezi Velvyslanectvím USA v České republice a Západočeskou univerzitou. Podpisem memoranda se obě strany zavázaly ke spolupráci při provozování amerického centra US Point v Plzni po dobu dalších dvou let. 

Memorandem dávají Západočeská univerzita a Velvyslanectví USA najevo, že budou pokračovat v podpoře fungování amerického kulturně‑informačního střediska US Point, založeného v září 2013 na Západočeské univerzitě. Centrum US Point sídlí v Ústavu jazykové přípravy v univerzitním kampusu na Borech a organizuje pravidelné programy pro veřejnost, které posilují vzájemné porozumění a vztahy mezi oběma zeměmi.

 Oblíbený je konverzační klub, jehož účastníci se setkávají nejen v kampusu, ale každé úterý také v univerzitní kavárně Kulturka v Sedláčkově ulici v centru Plzně. Hojně navštěvované je také promítání filmů, přednášky, diskuse a další aktivity, které US Point pro veřejnost organizuje. Všechny akce jsou přístupné zdarma. Centrum také poskytuje informace o možnostech vzdělávání v USA. Kromě toho disponuje rozsáhlým knižním a multimediálním fondem a návštěvníkům umožňuje i přístup do eLibraryUSA, která se skládá z více než 20 databází, obsahujících množství informací o kultuře, vědě a dějinách USA.

„Příští rok si v souvislosti se vznikem samostatného Československa připomínáme začátek oficiálních česko-amerických diplomatických vztahů. Tomuto tématu bude věnována i tradiční akce US Pointu Plzeňské rozhovory II, která se uskuteční 3. května jako součást programu Slavností svobody,“ připomíná ředitelka Ústavu jazykové přípravy ZČU Jana Čepičková stěžejní téma US Pointu pro rok 2018. 

Od svého ustavení v roce 2013 US Point počet pořádaných akcí zdvojnásobil. Jen za rok 2016 jich bylo 127 a s podobným číslem uzavře US Point i rok 2017. V závislosti na počtu akcí stoupá také množství jejich účastníků, kterých je ročně kolem 2000. Celkem US Point ročně navštíví přibližně 4000 lidí.

 

Galerie


Ústav jazykové přípravy

28. 11. 2017