Kulturní atašé si na Sutnarce prohlédla vznikající mapu pozitivní české historie

První prosincový pátek navštívila Fakultu designu a umění Ladislava Sutnara kulturní atašé České republiky v USA Šárka Vamberová. 

Přijela na pozvání Renáty Fučíkové, odborné asistentky ateliéru mediální a didaktické ilustrace (MDIL), jehož studenti už několik měsíců pracují na projektu Dobrých 100.

Na základě společného zadání napříč ročníky studenti vytvářejí pozitivní mapu stoleté historie naší republiky. „Neustále jsme atakováni připomínáním negativních historických událostí z naší novodobé historie - okupace, revoluce, zatýkání, popravy. Až se nabízí přiblížit posledních 100 let přesně opačně. Naším cílem je připomenout pouze pozitivní okamžiky naší moderní historie. Vycházíme z předpokladu, že obyvatelé Československa - a po roce 1993 i samostatné České republiky - žijí svoje drobné příběhy navzdory zlu, které na nás mnohdy velice intenzivně působilo. I přes nepřízeň neblahých mezinárodních konstelací vzniklo v naší zemi mnoho nádherných kulturních počinů, významných vědeckých objevů či výrazných sportovních výkonů," vysvětluje Renáta Fučíková, jak vznikl nápad mapu pozitivních dějin vytvořit.

Každý ze studentů řeší jednu až tři dvoustrany individuálním způsobem. K volbě událostí přistupují studenti intuitivně, na celkový výraz a výběr událostí však bude dohlížet historik, který zkontroluje správnost údajů u letopočtů. Sjednocujícím prvkem bude pouze umístění letopočtu vpravo dole.

A jaké události studenti vlastně zpracovávají? "Například typické české fenomény jako je tramping, chalupaření či život na panelových sídlištích. Vedle toho se věnují i české vědě a ekonomice: nositelům Nobelovy ceny nebo držitelům světových patentů, kosmonautům, vynálezcům, průmyslníkům, informačním technologiím, oběživu kovovému i papírovému. Poukazují na různá prvenství třeba v pěstování máku, v ponorech do hlubin i v lezení po skalách. A pochopitelně, protože studenti jsou budoucí profesionální umělci, největší část projektu zabírá umění: divadla malá i kamenná, filmy, festivaly hudební i filmové, galerie, obrazárny, muzea, rozhlas, televize, rocková hudba, komiks," vyjmenovává Fučíková.

Kulturní atašé byl představen rozpracovaný projekt, který by měl přesně za rok ozdobit v podobě velkých tisků Velvyslanectví České republiky ve Washingtonu. Po skončení oslav 100. výročí vzniku Československa se poté výstava přesune do dalších severoamerických měst. Před samotnými oslavami výročí budou vybrané ilustrace prezentovány na květnovém mezinárodním knižním festivalu Svět knihy v Praze. Plzeňské publikum díla uvidí v červnu na výstavě v Galerii Ladislava Sutnara. A konečně v říjnu bude celý projekt vystaven v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě. Ve stejnou dobu by měl vyjít i knižně.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

11. 12. 2017