Fakulta aplikovaných věd při dni otevřených dveřích zpřístupní své atraktivní laboratoře

Fakulta aplikovaných věd ZČU v Plzni se otevře zájemcům o studium i široké veřejnosti ve středu 24. ledna. V době od 8.30 do 14 hodin zde budou probíhat interaktivní prohlídky výukových a laboratorních prostor. 

V kongresovém sále US 217 se uchazeči v 9 a v 11 hodin dozvědí bližší informace o přijímacím řízení, možnostech studia a uplatnění absolventů.

Fakulta během dne otevřených dveří zpřístupní řadu laboratoří, ve kterých návštěvníci uvidí například počítačově řízené robotické modely či plazmová zařízení pro přípravu tenkovrstvých nanostrukturních materiálů s unikátními vlastnostmi, jako jsou supertvrdé materiály nebo materiály s antibakteriálními vlastnostmi.

Nově se budou moci návštěvníci seznámit s rozšířenou realitou umožňující věrohodně kombinovat reálné scény z okolí uživatele s virtuálními prvky vytvářenými prostředky počítačové grafiky. K vidění bude studentská práce umožňující po zmapování terénu navigaci v interierových prostorech pomocí virtuálních navigačních prvků.

Uchazeči budou dále moci nahlédnout do specializované neuroinformatické laboratoře, kde jim bude poskytnuta základní analýza jejich biosignálů, včetně vyhodnocení schopnosti koncentrace mozku, reakční doby či BMI.

Letos poprvé si zájemci budou moci vyzkoušet řízení vlaku v modelovém kolejišti pomocí myšlenek. Rovněž bude k vidění elektronický 3D displej založený na lentikulární technologii, známé např. z  3D pohlednic.

Pracovníci fakulty představí automatického pseudo-pilota pro řízení letového provozu, vyhledávání ve dvojjazyčném audiovizuálním archivu výpovědí svědků holokaustu nebo robotickou ponorku na diagnostiku potopených objektů. Návštěvníci se budou moci seznámit s počítačovými modely lidského těla používanými pro testování bezpečnosti cestujících v automobilovém průmyslu. K vidění bude prototyp chráničů a závodní kombinézy, v jaké jezdí přední český motocyklový závodník Karel Abrahám, či sportovní luk vytvořený z moderních kompozitních materiálů.

V neposlední řadě pracovníci katedry geomatiky představí výsledky platformy Google Tango, konkrétně možností, které tato platforma nabízí v oblasti mapování trojrozměrných tvarů objektů.

Představen bude rovněž nový certifikátový program Technologie pro bezpilotní létání (zkráceně Drony na ZČU), který Fakulta aplikovaných věd ZČU otevřela spolu s Fakultou elektrotechnickou a Fakultou strojní. Toto studium je doplňkem jakéhokoli řádného studia, je vhodné především pro studenty technických fakult a jeho absolventi ke svému diplomu dostanu certifikát o jeho absolvování.

Během dne otevřených dveří budou zpřístupněny také výzkumné laboratoře evropského centra excelence NTIS – Nové technologie pro informační společnost, které je součástí fakulty.

Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Šárka Stará

19. 01. 2018