První příčky české sekce soutěže CS.KOMIKS.17 obsadily studentky Sutnarky

Katsiaryna Karolik, studentka ateliéru Komiks a ilustrace pro děti vedeném Barbarou Šalamounovou, se stala vítězkou soutěže CS.KOMIKS.17. Další vítězné příčky patřily Janě Vobořilové a Petře Šestákové.

Soutěž CS.KOMIKS.17 pořádal Rotary klub Brno City, slovenský Rotary klub Zvolen, francouzský Rotary klub Angoulême a Fakulta multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně ve spolupráci s Galerií Vaňkovka Brno, nákupním a společenským centrem CENTRAL Bratislava a dalšími institucemi. Cílem soutěže, která se koná od roku 2011 každý druhý rok, je zmapovat českou a slovenskou scénu tvůrců komiksu z řad studentů, konfrontovat jejich práce a podpořit mladé autory v dalším rozvoji.

V komiksu Pavoučí umění zavádí vítězka soutěže čtenáře do pavoučí školy, ve které se mladí pavouci učí spřádat sítě. Příběh žáka Leonarda, který se neřídí zajetými pravidly, ale uplete si síť po svém a přes posměch spolužáků i prvotní nedůvěru svého učitele dosáhne úspěchu, v sobě nese hlavní poselství o tom, že jinak nemusí znamenat špatně. „Obzvláště jsme ocenili výrazný autorský výtvarný rukopis, který pomáhá vtáhnout čtenáře do děje. Osobně bych vyzvedl závěrečné poselství týkající se jinakosti a dále také velmi citlivou práci s barevností,“ hodnotí práci porotce Richard Vodička z Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Dalšími členy odborné poroty, která zasedla v pátek 5. ledna, byl Tomáš Prokůpek, Lucie Lomová, Barbora Lungová a Adela Hrivnáková, kteří vybírali z celkem 68 soutěžních prací tři nejlepší z České republiky a tři nejlepší ze Slovenska.

Jana Vobořilová, studentka navazujícího magisterského studia, ateliéru Ilustrace, obsadila se svým komiksem Tma tmoucí druhou příčku. „Můj komiks pojednává o mé zkušenosti se zánětem duhovky. Toto onemocnění je tak zvláštní, že už samo o sobě je příběhem. Už během toho, co jsem se léčila, jsem přemýšlela, že by bylo dobré tuto zkušenost nějak výtvarně vyjádřit, a proto jsem se nakonec o skoro tři čtvrtě roku později rozhodla nakreslit tento komiks,“ popisuje Jana.

Třetí oceněnou je, studentka druhého ročníku ateliéru Komiks a ilustrace pro děti Petra Šestáková, která zaujala porotu se svým komiksem nazvaným Druhá šance.

Hlavní cenou pro vítěze z České a Slovenské republiky je cesta na největší evropský festival komiksu ve francouzském městě Angoulême v lednu 2018. Vítězné práce budou také publikovány v komiksové revue AARGH! Konečně 42 vybraných prací bude také k vidění v květnu v Galerii Vaňkovka Brno a v červnu v nákupním a společenském centru CENTRAL Bratislava. Díky spolupráci s obchodními centry budou mít studenti výjimečnou příležitost představit se široké veřejnosti, a to společně se dvěma profesionály – Jaromírem 99 a Braňo Jelínkem.

Galerie


Vítězný komiks Katsiaryny Karolik

Ukázka z komiksu Jany Vobořilové

Ukázka z komiksu Petry Šestákové

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

20. 01. 2018