Vědci Fakulty aplikovaných věd zlepšují kombinézy pro motorkáře

Evropa je přeplněná automobily. Používání motorek by velmi pomohlo jak při průjezdu městy, tak při parkování. Motorkáři jsou ale při silničních nehodách mnohem zranitelnější než řidiči automobilů. Ke zvyšování bezpečnosti motorkářů přispívají také vědci z Fakulty aplikovaných věd. O vývoji bezpečnější motorkářské kombinézy hovořil pracovník katedry mechaniky Radek Kottner ve vysílání ČRo Plzeň dne 25. ledna.
Vývoj bezpečnější kombinézy zahrnuje také širokou škálu mechanických zkoušek. Mezi ně patří rázové zkoušky na pádových věžích, trhací zkoušky, zkoušky tlakem a smykem. Tyto testy mají za úkol zjistit tuhost a pevnost materiálu kombinézy při různých zatíženích. Vědci se zabývají také tvarem samotných výztuží a snaží se je za pomoci počítačových simulací přizpůsobit tak, aby v případě nárazu poskytovali motorkáři co největší ochranu.

Vlastní počítačové modely bezpečnostních prvků jsou přidávány i k počítačovému modelu člověka Virthuman, který vyvinulo NTC ve spolupráci s firmou MECAS ESI. Do ochranných pomůcek "oblečený" Virthuman pak slouží k analýze různých typů silničních nehod. Výsledky těchto analýz jsou využity k dalším úpravám a návrhu nových typů chráničů.

Celý rozhovor si můžete poslechnout na webu Českého rozhlasu Plzeň.





Fakulta aplikovaných věd

Jana TURJANICOVÁ

01. 02. 2018