Sládek Václav Berka prozradí tajemství piva Pilsner Urquell

Další setkání Přednáškového klubu bude ve čtvrtek 8. března patřit plzeňskému zlatavému moku a sládkovi, jenž vaří pivo i samotnému papeži.

Rod Berků vaří plzeňské pivo už po tři generace. Nyní se o legendární mok Pilsner Urquell stará Václav Berka. Ten v Prazdroji začínal nejprve jako brigádník, roku 1980 se stal zaměstnancem. V té době se o kvašení piva staral jeho otec, zatímco Václav měl na starosti dokvašování a ochucování.

Postupem času v pivovaru pracoval jako sklepmistr, vedoucí pivovaru Prazdroj nebo ředitel pivovaru Gambrinus. Jako obchodní sládek se nyní stará o péči a kvalitu nejen piva v pivovaru, ale také v restauracích. Ve svém minipivovaru vaří speciální pivní várky pro známé osobnosti. Jeho pivo dostává i papež František. Pořádá soutěž v čepování zvanou Pilsner Urquell Master Bartender, která se koná v 17 zemích světa.

Jak kontroluje správné čepování piva? Změnil se během let způsob vaření piva Pilsner Urquell? Jak vypadá jeho pracovní den? Jaké je jeho nejoblíbenější pivo? Nejen na tyto otázky zazní odpovědi 8. března v místnosti EP 120 (modrá budova FEL). Začátek akce je v 17 hodin.

Na diskusní přednášku se může přijít podívat kdokoliv. Vstupné je zdarma, kdo chce, může přispět libovolnou částkou. První část proběhne úvodním povídáním hosta, ve druhé části bude prostor k diskusi. Podrobnější informace naleznete na facebooku události.

Studentské organizace

Hana PRAŽÁKOVÁ

01. 03. 18


Týden vědy a techniky lákal poprvé také na ZČU

Univerzita Veřejnost Věda

Celouniverzitní

12. 11. 2018

Archeologové ze ZČU uskutečnili další výzkum bývalého koncentračního tábora v Letech

Tisková zpráva Veřejnost Věda

Fakulta filozofická

12. 11. 2018

NTC seznámilo veřejnost s využitím biomechanického modelování lidského těla

Spolupráce Věda Úspěchy

Nové technologie - Výzkumné centrum

12. 11. 2018