Vejce před budovou Nového divadla se proměnilo v bonbon. Na FDU vědí proč

Proděkan pro studijní a pedagogické záležitosti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Jindřich Lukavský ve svém investigativně laděném textu pátrá po tom, kdo v pátek 2. března „sbalil“ oblíbenou plastiku vajíčka před Novou scénou Divadla J. K. Tyla v Plzni.

EGGce Homo!!!

Nejdražší plastiku v Plzni sbalil neznámý vandal. Dne 2. 3. 2018 byla znehodnocena mimořádně cenná plastika v Plzni, populární vejce.

Žádný návštěvník Plzně si nezapomene pořídit selfie u vejce na tvrdo trůnícího před budovou Nové scény divadla J. K. Tyla. Proslavilo město. Či spíše se proslavilo sporem o vlastní velikost. Podle projekční dokumentace mělo mít kubaturu 48,1 metru. Měření výsledného objemu ale ukázalo, že má jen necelou polovinu. A město odmítlo platit křepelku místo slepice.

A to není jediná změna oproti návrhu. „Původní myšlenka byla, že ho pokryjeme zrcadlovou plochou. Lidé už by si tak na divadlo začali hrát před vstupem, zrcadlový obraz by je vybízel k zastavení, ke hře. Nakonec jsme ho realizovali v pohledovém betonu,” uvedl kdysi dávno Vladimír Kružík, hlavní architekt budovy. Pohledový beton za více než šest milionů se ukázal jako mnohem ho/nosnější varianta. Demartini a Kapoor nezaslali protest. Česká pošta stávkovala.

Brzy po instalaci dvacetitunové sochy vznikla facebooková skupina Plzeňské Kindervajíčko. A v roce 2015, kdy se stala Plzeň evropským hlavním městem kultury, došlo na dehonestaci vejce velikonočními mašlemi. „Nevíme, kdo to byl, ale sundávat to zatím nebudeme," tvrdila tehdy mluvčí Divadla J. K. Tyla Eva Ichová. Kdo by býval tušil, kam tento liberální přístup povede…

„Bon! Bon!“, znamená dobré, dobré. Ale francouzsky, řeči diplomatů 19. století, se dnes již nerozumí. Kdo je ten odvážlivec, který se rozhodl z pukavce učinit zlaté, respektive stříbrné, vejce? Podle důvěryhodného zdroje, který si ovšem nepřeje býti jmenován, se jedná o plzeňského sochaře Benedikta Tolara. Plzeň cumlá Jeffa Koonse. Tolar vytvořil například karnevalová auta na zahájení roku 2015. Je finalistou Ceny NG 333. Je pedagogem na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara. Je rezidentem v Depu 2015. Je skvělý sochař, a...

... právě jsme zaznamenali, že se pod podstavcem kopie barokní piety z gotického kamenného Pražského mostu nad Mlýnskou strouhou objevil bronzový prostředníček, který cosi vyjevuje. Jistě vám brzy přineseme podrobnosti o tomto význačném objevu. V seriálu na pokračování...


Jindřich Lukavský


PiLSEN SURPRiSE aneb NAPooL KAPooR Benedikta Tolara vzniklo ve spolupráci se spolkem k světu., který se zabývá veřejným prostorem a jeho oživením. V současnosti spolek pravidelně pořádá festival Náplavka k světu. a dalším zásadním projektem je přednáškový večer PechaKucha Night Plzeň. A právě v rámci 24. večera přednášek ve speciálním formátu 20x20, který se konal 2.3.2018 na Nové scéně Divadla J. K. Tyla vznikl nápad na realizaci, kdy spolek k světu. zajistil povolení a umožnil autorovi volně zpracovat tolik diskutované vejce.


Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

06. 03. 2018