V digitální knihovně ZČU nově najdete otevřené vzdělávací zdroje

Od letošního března naleznou zájemci volně přístupné vzdělávací materiály na jednom místě - v Digitální knihovně ZČU. 

Díky spolupráci Univerzitní knihovny a oddělení Celoživotního a distančního vzdělávání jsou nyní volně přístupné vzdělávací materiály v Digitální knihovně ZČU ,v sekci Otevřené zdroje.

Otevřené vzdělávací zdroje se často označují zkratkou OER z anglického Open Educational Resources. Jde o volně přístupné, otevřeně licencované dokumenty a média. Lze je využívat jak pro výuku, učení a hodnocení, tak i pro vědecké a výzkumné účely.

Díky dnešnímu trendu všeobecné digitalizace nabývají OER na důležitosti a v blízké budoucnosti se mohou stát významným studijním materiálem vedle tradičních vzdělávacích zdrojů. Mezi jejich nejpodstatnější výhody patří to, že jsou bezplatně přístupné, lze je volně používat, upravovat a šířit. Zkratku OER proto najdete na webových stránkách většiny zahraničních univerzit.

„Jako první byly do kategorie Otevřené zdroje zařazeny materiály vytvořené v projektu Popularizace vědy a badatelsky orientované výuky pro učitele a vedoucí volnočasových kroužků. Nyní budeme postupně přijímat další textové i audiovizuální materiály,“ upřesnila Miroslava Pourová, která má Digitální knihovnu ZČU na starosti.

Díky ESF projektu Západočeské univerzity v Plzni se do rozšiřování portfolia otevřených zdrojů zapojí také akademičtí pracovníci ZČU, kteří budou přispívat různými typy vzdělávacích materiálů, které využijí studenti ZČU i veřejnost.

Bližší informace o možnosti finanční podpory tvorby nových materiálů vám poskytne PhDr. Lucie Rohlíková, Ph.D. (e-mail: lrohlik@rek.zcu.cz, tel. 377 631 900).


ESF projekt Západočeské univerzity v Plzni

Registrační číslo projektu: CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_015/0002287


Celouniverzitní

Viktor Chejlava

27. 03. 2018