Loutkový film absolventa Sutnarky se bude promítat na festivalu v Annecy

Letos poprvé se představí ateliér animovaná a interaktivní tvorba prostřednictvím bakalářského filmu O tom co potom na slavném Mezinárodním festivalu animovaného filmu ve francouzském Annecy. Autorem snímku je absolvent fakulty Matouš Valchář.

Film, na který se můžete již nyní podívat na internetu, se zaobírá myšlenkou lidských představ o posmrtném životě. Mnoho skupin na to má zásadně odlišný názor, ale něco má většina z nich společného. Téměř každé náboženství se drží přesvědčení, že jejich pravda je ta pravá. Matoušův příběh se odehrává v eskymáckém prostředí, neboť dle autora „inuitské náboženství, svou podstatou, bylo velmi vhodné. Eskymáci se po smrti nemohou dostat na žádné špatné místo. Nemají žádnou představu pekla, jen dvě odlišná nebe. Navíc jejich vize posmrtného života je postavena v podstatě jen na jídle, je tedy jednoduše vyjádřitelná.“

Snímek je natáčen na dvacet pět snímků za vteřinu. Tedy je animován po velmi malých kouscích, což je velmi obtížné. Jedná se o loutkový animovaný film s jednou ploškovou scénou. Většina záběrů je točena na zeleném pozadí a postprodukčně dotvořena. Příběh začíná momentem, kdy na Eskymáka útočí medvěd. Inuit si je vědom, že umírá, a v poslední vteřině života pro nás rekapituluje svůj život, který již od dětství nebyl jednoduchý.

„V mém filmu figuruje kolem dvaceti loutek. Jen hlavní postava má kloubovou kostru, kterou mi poskytla škola. Všechny ostatní mají kostru pouze z hliníkového drátu a dřevěné kulatiny. Nohy jsou dole zakončeny kloboučkovou matkou, aby bylo možno figuru přišroubovat k podlaze. Pouze dvě loutky mají prsty, a to čtyři, po vzoru Simpsonových. Ostatní buď nemají ruce, nebo nosí palčáky. Hlavy loutek jsou vyřezány z polyuretanu. Kostry jsou obaleny molitanem a následně je loutka oblečena do látkového oděvu, který je u Eskymáků ještě natřen akrylovou barvou. Příběh se odehrává ve sněžné severní krajině a posléze v nebi, kde jsou stavby inspirované skutečnými domy z Karlových Varů,“ popisuje Matouš Valchář, který v současné době studuje na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

Loutkový film O tom co potom byl vybrán do sekce absolventských filmů na Mezinárodním festivalu animovaného filmu v Annecy jako jediný z České republiky, a to napříč všemi sedmi kategoriemi. Historie festivalu v Annecy sahá do roku 1960, kdy vznikl jako Journées internationales du cinéma d'animation (JICA) a konal se každý druhý rok. Od roku 1997 probíhá každoročně. Od roku 1985 doprovází festival Marché international du film 'animation (MIFA), Mezinárodní trh animovaného filmu. Letošní ročník se bude konat od 11. do 16. června a autorem vizuálu je kanadský ilustrátor Pascal Blanchet.

Ateliér animovaná a interaktivní tvorba pod vedením Jiřího Barty a Vojtěcha Domlátila sklízí řadu úspěchů na světových festivalech. Na Lisbon Animated Film Festival byl promítán snímek absolventky Alžběty Burešové Modulátorie. Al-Nahj International Film Festival v Iráku uvede film Panta rhei od Martina Pertlíčka. Na přehlídce ANNY Animation Nights New York bude promítán film Sea od absolventky Marharity Tsikhanovich. Úspěchy studenti slaví i na české scéně, kde bylo několik filmů vybráno na Anifilm v Třeboni.

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

03. 04. 2018