StudFest ukáže studentům možnosti mimoškolních aktivit

StudFest – to je název akce, kterou pro své kolegy, studenty ZČU, připravili zástupci studentských organizací. Cílem je ukázat, jak lze roky vysokoškolského studia využít na maximum. StudFest se uskuteční ve středu 11. dubna v Univerzitní knihovně ZČU. 

„Chceme, aby studenti věděli, jaké studentské organizace na naší univerzitě působí, čemu se věnují, a hlavně chceme studenty seznámit s tím, co jim samotným členství v některé ze studentských organizací může přinést,“ říká Miroslav Procházka, bývalý prezident plzeňské pobočky studentské organizace AIESEC. Dodává, že nepsaným mottem, v jehož duchu se festival studentských organizací StudFest koná, je přeměna pasivních studentů na aktivní.

Na StudFestu se představí dvanáct studentských organizací a spolků – AIESEC, IAESTE, ESN, ELSA, Stavovská unie studentů ZČU, Koordinátoři Fakulty elektrotechnické (KOO FEL), Přednáškový klub, AEGEE, UWB Racing Team Pilsen, Otevřeno, Arabfest a Akademici Plzeň. Jejich zaměření je různé, od podpory mezinárodních studentských mobilit přes pořádání přednášek, konferencí či festivalů až po sportovní či vědecké aktivity.

„Studentské organizace hrají v životě univerzity velmi důležitou roli, ovlivňují dění a atmosféru a inspirují studenty i veřejnost, proto nám na jejich rozvoji záleží a jejich aktivity podporujeme,“ říká rektor ZČU Miroslav Holeček, pod jehož záštitou se StudFest koná.

Zahájení akce se za účasti rektora Miroslava Holečka uskuteční ve středu 11. dubna v 9 hodin v Univerzitní knihovně ZČU. Program potrvá až do 17 hodin a bude tvořen přednáškami o činnosti studentských organizací, workshopy a panelovými diskusemi. Prezentovat se budou jednotlivé organizace také na stáncích. Celým dnem bude provázet moderátor, chybět nebude hudba, fotokoutek, občerstvení a účastníci se můžou těšit i na afterparty. Cílem je zkrátka vytvořit tu pravou festivalovou atmosféru, v níž se návštěvníci budou cítit dobře. Organizátoři tak vsázejí na spojení informací, zábavy a zajímavé nabídky osobnostního rozvoje studentům a očekávají, že akce přivede do života studentských organizací více mladých lidí, kteří se pak budou aktivněji zapojovat do dění na univerzitě.

„Chceme ukázat, že studentské organizace jsou ideální variantou pro sbírání zkušeností během studia a že jsou přidanou hodnotou při vstupu na pracovní trh. Navíc mají v mnohých případech i společenský přesah,“ vysvětluje Miroslav Procházka s odkazem na dobrovolnickou činnost řady organizací.

Festival studentských organizací je součástí projektu ESF ZČU. Tento projekt je zaměřen na adaptaci studentů prvních ročníků, stávajících studentů, ale třeba i na vytvoření systému mentoringu.

Aktuální informace a přehled zúčastněných studentkých organizací je zveřejněn na facebookovém profilu události.



Název projektu: ESF projekt Západočeské univerzity v Plzni
Registrační číslo projektu:CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_015/0002287

Studentské organizace

Šárka Stará

05. 04. 2018