Současná íránská ilustrace zaplnila Galerii Ladislava Sutnara

Vřele doporučujeme návštěvu Galerie Ladislava Sutnara, kde je do 2. května možné vidět originály děl oceněných v Bologni, Japonsku či na BIB Bratislava. Ve výběru téměř čtyř desítek prací defilují nejlepší současní íránští ilustrátoři, kteří jsou uznáváni po celém světě. Mezi nimi například Hoda Haddadi, Ali-Reza Goldouzian, Amir Shabanipour či Ali Boozari, který je zároveň kurátorem výstavy. 

Tento unikátní projekt, který byl již uveden v Dánsku, Švédsku a naposledy v Polsku, shromažďuje na jednom místě nejlepší díla současných íránských umělců, díky nimž mohou být v jednotlivých ilustracích obdivovány a porovnávány odlišné umělecké přístupy.

V loňském roce jsme v Galerii Ladislava Sutnara měli tu čest představit díla právě Ali Boozariho, který byl hostujícím pedagogem na mezinárodní letní škole umění ArtCamp. Místnímu publiku se autor prezentoval retrospektivní výstavou ilustrací vytvořených technikou grafiky. Autor věří, že právě s touto technikou vytvoří umění pro děti, které může být na úrovni mistrovských muzejních děl, a proto se vždy snaží vytvářet ilustrace, které jsou vysoce umělecké a můžou uměleckou úroveň rozvíjet i u diváků.

Ali Boozari se k nám nyní vrací, přičemž nám představuje jak tvorbu svou, tak i svých kolegů. Na vernisáži jej doprovodí Amir Shabanipour, významný íránský ilustrátor a malíř, působící na University of Guilan. Divák může na jednotlivých obrazech sledovat použití odlišných technik a zřetelný vliv perské kulturní oblasti, do níž Írán spadá. I přes vliv islámských tradic si perské umění uchovalo distinktivní charakter - z perských miniatur se nikdy zcela nevytratila lidská figura. To je patrné i z vystavených děl, které zrcadlí pohádkové příběhy.


Foto: Said Ismail

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

08. 04. 2018