Studenti Sutnarky uklízeli Borská pole

Studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara (FDULS) se připojili k víkendové celorepublikové akci Ukliďme svět, ukliďme Česko a v sobotu 7. dubna vyčistili odpadky znečištěná místa na Borských polích.

V deset hodin dopoledne se vydalo dvanáct dobrovolníků, studentů Sutnarky, na Borská pole, aby uklidili místa, kde vznikly černé skládky nebo kde se nacházelo množství odpadků.

Uklízeli jsme zastávku autobusu číslo 30 směrem do města, prostor kolem jezírka a zadní příjezdové cesty k fakultě, strouhu a pole, která vedou k Decathlonu. Ke konci jsme se přemístili ještě nad kruhový objezd a snažili se uklízet pole u kraje cesty kolem Tesca,“ popisuje iniciátorka úklidové akce na Borských polích Alice Břečková, studentka prvního ročníku bakalářského studijního programu Komiks a ilustrace pro děti.

Na otázku, co studentku Sutnarky k zorganizování úklidové akce na Borských polích vedlo, říká lakonicky: „Proč ta místa neuklidit, když můžeme? Nikdo jiný to neudělá.“ A dodává, že ji zkrátka pohled na znečištěná místa u silnic a na polích, která viděla cestou do školy, vadil a chtěla to změnit.

Rukavice a pytle na odpad dostali studenti od organizátorů akce Ukliďme svět. Do půl třetí, kdy úklid končil, byl plný téměř celý kontejner. Podle odhadu Alice Břečkové šlo asi o 800 kg odpadu. Kontejner studentům zdarma poskytla a odvoz zajistila firma Čistá Plzeň.

„Akci bychom rádi zopakovali znovu za půl roku, až bude Ukliďme Česko pořádat podzimní úklid,“ plánuje Alice Břečková.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Šárka Stará

10. 04. 2018