Studenti Sutnarky představují svoji tvorbu ve švýcarském Luzernu

Kulturní prostory Heubühne Hinter Musegg, které se nacházejí za hradbami historického centra města Luzern, hostily ve středu 4. dubna vernisáž výstavy Czech comic from Pilsen. Ta představila práce studentek a studentů ateliéru Komiks a ilustrace pro děti.

Úvodní slovo na vernisáži pronesla Pia Fassbind, majitelka a správkyně tohoto objektu, a vedoucí ateliéru Barbara Šalamounová.

Město Luzern, ležící na řece Reuss v oblasti centrálního Švýcarska, každoročně pořádá mezinárodní komiksový festival Fumetto. Ten se s téměř sedmadvacetiletou historií stal jedním z nejvýznamnějších mezinárodních festivalů komiksu v Evropě a do města v dubnu přiláká desetitisíce umělců a fanoušků tohoto žánru.

Do soutěže probíhající v rámci festivalu odesílá své práce až tisícovka účastníků, a to do tří věkových kategorií: od osmnácti let výše, od třinácti do sedmnácti let a od pěti do dvanácti let. Slavnostní předání cen se uskuteční v sobotu 14. dubna, kdy bude festival Fumetto zahájen. Během něj zde bude vystaveno na 45 nominovaných prací. Ateliér Komiks a ilustrace pro děti se této soutěže zúčastnil již potřetí. Letos byl do užší nominace vybrán komiks Jany Vobořilové nazvaný Friendly darkness, který bude vystaven během trvání festivalu od 14. do 22. dubna v městské Kunsthalle.

Práce plzeňských studentů a také vedoucí ateliéru Barbary Šalamounové a asistentky Marie Kohoutové byly vybrány mezi několik vystavujících, kteří mohou v rámci souboru výstav prezentovat své práce ve spolupořádajících institucích. Hinter Musegg je jednou z nich.

Pokud máte čas a chuť na malý výlet, jste srdečně zváni do Luzernu, města na břehu jezera a na úpatí hor, kde nejstarší zakrytý dřevěný most na světě s vodní věží spojuje staré město s novým, tak jako město samé spojuje komiks a moderní umění. Výstava prací ateliéru Komiks a ilustrace pro děti bude v Hinter Musegg k vidění do 22. dubna.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

doc. Barbara Šalamounová

13. 04. 2018