Plzeňské Slavnosti svobody se blíží. Program i letos obohatí ZČU

Události odehrávající se na začátku května 1945 si Plzeň opět připomene Slavnostmi svobody, tradiční akcí s bohatým vojensko-historickým a kulturním programem. Oslavy osvobození americkou armádou se uskuteční od 3. do 6. května. Hned ve čtvrtek 3. května proběhne konference Plzeňské rozhovory, již pro širokou veřejnost pořádá americké centrum US Point při Ústavu jazykové přípravy ZČU spolu s velvyslanectvím USA a městem Plzeň.

Obnovené Plzeňské rozhovory proběhnou letos už počtvrté. Věnovat se tentokrát budou výročí sta let česko-amerických vztahů. Akce se uskuteční od 13.30 do 20 hodin v prostorách Moving Station na Jižním předměstí.

„Česko-americké vztahy prošly významnými změnami a dnes spolupracujeme v mnoha oblastech. I proto je konference rozdělena do dvou samostatných bloků – Hodnoty, instituce a prostor a Přátelství a spojenectví,“ uvádí vedoucí US Pointu Daniela Lukavská. Přední odborníci z Čech a USA budou diskutovat o tom, jakou roli v minulosti sehrálo Rádio Svobodná Evropa či jak vypadá současná vojenská spolupráce. Během panelových diskusí bude prostor i  na otázky z publika. Akce bude simultánně tlumočena.

Bývalý ředitel Rádia Svobodná Evropa v Praze a současný předseda společnosti American Friends of the Czech Republic Thomas A. Dine pohovoří o tom, jak vnímal přeměnu československé společnosti před a po roce 1989. Michael Žantovský, velvyslanec ČR v USA v letech 1992 až 1997 a současný ředitel knihovny Václava Havla, tyto změny popíše na základě vlastních zkušeností.

První tematický blok uzavře Renáta Fučíková, renomovaná výtvarnice působící na Západočeské univerzitě v Plzni, která představí projekt mapující historii české Plzně a chicagské čtvrti Pilsen. Na místě bude možné prohlédnout si výběr prací z této série. Celý její projekt bude během Slavností svobody k vidění v Galerii Ladislava Sutnara.

Příznivci vojenské a bezpečnostní tematiky se mohou těšit na představení nadace Liberation Route Europe, zabývající se propojením míst spojených s 2. světovou válkou, či na příspěvek týkající se organizace NATO a obrany na základě politických hodnot, který přednese přední americký expert na transatlantické vztahy Stanley R. Sloan. Politolog ZČU v Plzni Pavel Hlaváček bude hovořit o tom, jak v současné době vypadají euroatlantické vztahy.

Celou akci ukončí pohled do budoucnosti kybernetika Michala Pěchoučka z Českého vysokého učení technického v Praze. Ten se svým týmem pracuje na projektech americké vlády, které využívají potenciál umělé inteligence k prevenci bezpečnostních hrozeb v realitě  a kyberprostoru.

Účast na konferenci je zdarma, pouze je třeba se předem zaregistrovat. Podrobnější informace o akci nalazenete na webu US Pointu.

Nebude chybět tradiční konvoj, koncerty i vojenské kempy

Celé Slavnosti svobody už tradičně vyvrcholí setkáním u památníku Díky, Ameriko!, kterému se po dvou letech vrací jeho původní podoba. Hlavnímu programu bude předcházet 1. května v lochotínském amfiteátru koncert kapely The Australian Pink Floyd Show s nesmrtelnou hudbou legendární kapely Pink Floyd v doprovodu nejmodernějších světelných efektů a animací.

Convoy of Liberty, tradiční přehlídka vojenských historických vozidel, projede trasu ze Sukovy ulice po Klatovské třídě až do sadů Pětatřicátníků letos mimořádně v sobotu 5. května. Ve vzduchu ji přeletem doprovodí nejen současné vojenské letouny, ale i nejslavnější a nejlepší stíhací letadlo britského královského letectva za druhé světové války Spitfire a Harvard. Čelo konvoje včetně džípů s válečnými veterány bude pokračovat na náměstí Republiky, kde budou mít návštěvníci příležitost prohlédnout si historická vozidla zblízka a setkat se s americkým a belgickými veterány.

K atmosféře Slavností svobody patří dobové vojenské kempy za obchodním centrem Plzeň Plaza a v prostoru U Zvonu, vedle Křižíkových sadů a Proluky. Techniku bude možné obdivovat i před kulturním domem Peklo, v němž zůstanou otevřené dveře ojedinělého muzea Patton Memorial Pilsen.

Chybět nebude ani kulturní program. Na náměstí Republiky v pátek 4. května vystoupí nejlepší big band všech dob s více než 80letou historií, legendární americký The Count Basie Orchestra, o jehož kvalitách vypovídá 18 cen Grammy. V sobotu zde vystoupí kapely Nezmaři a Big Band Klatovy, Cop, Taxmeni, Nadoraz či Jelen. V Křižíkových sadech oživí vojenské ležení folklor, swing, scénky s komentářem či ukázky módy a na pódiu amfiteátru za obchodním centrem Plzeň Plaza se představí folkoví a country muzikanti.

Více o programu najdete na webu Slavností svobody.

Galerie


Ohlédnutí za Plzeňskými rozhovory v roce 2017

Celouniverzitní

22. 04. 2018