Výstava Pilseñ v Galerii Ladislava Sutnara přiblíží Plzeň za Atlantikem

Jedna z nejlepších současných českých ilustrátorek autorských knih Renáta Fučíková zpracovala se studenty ateliéru mediální a didaktická ilustrace Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara vývoj osídlení města Plzně a chicagské čtvrti Pilsen. Výstava, která probíhá v rámci doprovodného programu Slavností svobody Plzeň 2018, bude v Galerii Ladislava Sutnara slavnostně otevřena v sobotu 5. května v 18 hodin.

Výstava s názvem Pilseñ se zabývá tématem mimořádně aktuálním a zároveň historickým. Nejedná se ale o protimluv, jak by se mohlo zdát z prvního čtení. Se současností spojuje výstavu fenomén e/migrace a zároveň adaptace a spolupráce. Na historické črtě ilustruje osídlení Ameriky českými krajany, kteří odcházeli ze své vlasti z důvodů náboženských, politických, ekonomických nebo třeba „jen“ kvůli touze po dobrodružství. A dokázali se nejen usídlit, ale také úspěšně etablovat v multikulturní společnosti, která na území dnešního USA vznikala. Mnozí z nich tvořili společenskou elitu a stali se hybateli vývoje země.

V kontextu „klasických“ dějin Plzně je sonda do života diaspory v Chicagu důkazem, že stále platí Historia, magistra vītae, historie učitelka života. Je důkazem pro starousedlíky, že i v jejich kulturní paměti se najdou období migrace: příchodů a odchodů. Je důkazem, že z tady a teď vydávaného často demagogicky za status quo, se dá kromě katastrofické budoucnosti, zahlédnout i odlesky dobře zvládnutých problémů z minulosti. A s poučením v historii samozřejměji přijímat fakt, že se ze čtvrti Pilsen stala mexická Pilseñ. A přemýšlet snad o něco optimističtěji o nesnázích současného světa.

Díky působivé, hutné a zábavné zkratce studentů ilustrace se vystavený historický exkurz stává spíše lahodnou pochoutkou, než nestravitelným drilem.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Jindřich Lukavský

04. 05. 2018