Na Fakultě aplikovaných věd proběhla soutěž Catalysts Coding Contest

V pátek 27. dubna se Plzeň díky katedře informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd přidala k více než 40 městům, která hostila mezinárodní programátorskou soutěž Catalysts Coding Contest.

Devět statečných studentů Západočeské univerzity se přidalo k dalším třem tisícům soutěžících na třech kontinentech a snažilo se vyřešit programátorskou výzvu, kterou pro ně připravila společnost Catalysts. Do soutěže se zapojili nejen studenti ze škol a univerzit, ale i zkušení odborníci v oboru.

Tématem dubnové výzvy byla detekce asteroidů, přičemž celá soutěž byla postavena na následujícím příběhu:

Naší sluneční soustavou se na orbitách blízkých Zemi pohybuje 17000 asteroidů, které jsou pro Zemi potenciálně nebezpečné, protože by se s ní mohly srazit, ale zároveň jsou i přínosné, jelikož nesou rudy cenných kovů, jako je hliník, zlato nebo platina.

Úkolem soutěžících bylo detekovat asteroidy vhodné pro těžbu a vyhodnotit jejich potenciální nebezpečí, přičemž k dispozici dostali data ze satelitu na oběžné dráze Venuše z posledních deseti let, což znamenalo zpracovat tisíce snímků. Celá výzva pak byla rozdělena do několika úrovní, kdy vyřešení jedné úrovně odemklo úroveň další. Se zvyšující se úrovní samozřejmě stoupala i obtížnost úkolů. Zatímco první úroveň spočívala v pouhém vyřazení prázdných snímků a seřazení časů pořízení, ve druhé už se detekovaly tvary, ve třetí pak bylo počítáno i s periodickým opakováním snímků, ve čtvrté se navíc uvažovaly rotace, atd.

Nejlepší tým ze ZČU v posledních sekundách soutěže úspěšně dokončil čtvrtou úroveň. Pouze v šesti soutěžních lokalitách bylo dosaženo páté nebo šesté úrovně. Výsledková listina plzeňské části je dostupná na webu.

Další příležitost soutěžit bude 16. listopadu 2018.

Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Zuzana Majdišová

10. 05. 2018