Na DronFestu se představí také fakulty ZČU

Jedinečný festival bezpilotního létání se uskuteční 1. a 2. června v Plzni v areálu DEPO2015. Akce, která svého druhu patří k největším na světě, veřejnost seznámí s tímto rychle se rozvíjejícím odvětvím. Letošní novinkou je sekce pro odborníky.

DronFest začalo město pořádat, aby představilo veřejnosti své aktivity na poli bezpilotního leteckého průmyslu a popularizovalo toto rychle se rozvíjející odvětví, které má v Plzni stabilní základnu. Aktivity související s drony jsou součástí konceptu Smart City Plzeň, jenž se snaží vylepšovat kvalitu života obyvatel západočeské metropole. Drony zde například měří úniky tepla v budovách, poskytují data o průjezdnosti monitorované části města či provádějí kontroly mostních konstrukcí.

„Plzeň je, co se týká dronů, opravdu výjimečná. Máme Dronet, vlastní středisko pro firmy a studenty, kteří se zabývají inovacemi a technologiemi spojenými s bezpilotním leteckým průmyslem, ve spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni vzděláváme studenty v jedinečném výukovém programu zaměřeném na drony,“ uvádí primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Program technologie pro bezpilotní létání otevřela Fakulta aplikovaných věd ve spolupráci s Fakultou elektrotechnickou a Fakultou strojní v září 2017. Studium je doplňkem jakéhokoli řádného studia, vhodné je především pro studenty technických fakult a jeho absolventi ke svému diplomu dostanu certifikát o jeho absolvování. Studenti se do tohoto studia hlásí tak, že si navolí předměty v předepsané skladbě. Všechny zmíněné fakulty se na DronFestu také představí. Prezentovat se na akci bude také ateliér Design Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, který zde vystaví designové návrhy dronů.

Program festivalu nabídne například oblíbené letecké ukázky s komentářem, veletrh dronů, závody v FPV létání nebo přednášky na nejrůznější témata. Příchozí se mohou těšit také na simulátory létání, formule 1 nebo stav beztíže, adrenalin s TEP Factorem, laser game, Nerfligu, soutěže a zábavu pro nejmenší, dětský den v Centru robotiky či historický autobus Plzeňských městských dopravních podniků.

Novinkou letošního ročníku je tematický blok zaměřený na odbornou veřejnost. Zde budou prezentována témata jako letecká inspekce mostů, střech, vnitřních prostor, detekce zatékání, letecká termografie, využití dronů v zemědělství, identifikace, zaměřování a rušení dronů, kamery pro leteckou fotogrammetrii a další.

Vstupné na DronFest je stejně jako v předchozích letech zdarma, po oba dny program začíná od 10 hodin, v pátek končí v 18 hodin, v sobotu v 16 hodin. Více informací je k dispozici na webu a na Facebooku akce.

Galerie


Celouniverzitní

29. 05. 2018