Kýbl akademické krve darovali studenti i pedagogové po padesáté

Na transfúzní stanici v Chebu se v pondělí 28. května uskutečnil už padesátý Kýbl akademické krve.

Tuto studentskou akci, která je, jak název napovídá, zaměřena na bezpříspěvkové dárcovství krve, pořádá chebská část Fakulty ekonomické Západočeské univerzity. Nápad se zrodil v zimním semestru akademického roku 1993/94 jako výsledek cvičení tehdy nově vyučovaného předmětu Propagace, dnes Marketingová komunikace. Od té doby se Kýble akademické krve zúčastnilo 525 dárců, kteří poskytli 1360 odběrů, tedy přibližně 590 litrů krve. Poprvé v životě si dárcovství krve vyzkoušelo 486 studentů.

"Na výzvu vyučujícího zúčastnit se odběru se na přednášce přihlásilo asi deset studentů. Jejich úkolem bylo využít teoretických principů marketingové komunikace v interpersonální komunikaci se spolužáky na koleji, vyzkoušet si své komunikační schopnosti a přesvědčit další studenty k hromadnému odběru," popisuje Jan Tlučhoř, vedoucí katedry marketingu, obchodu a služeb Fakulty ekonomické, který v organizaci Kýble akademické krve navázal na zakladatele akce Libora Michálka.  První odběr se uskutečnil 9. prosince 1993 za účasti 36 dárců, z nichž 12 studentů si vyzkoušelo dárcovství poprvé v životě. Název Kýbl akademické krve byl zvolen proto, že obsah této nádoby představuje 15 litrů, což je možno zajistit odběrem od 30 lidí. A to je z hlediska pracovního režimu transfuzní stanice optimální počet dárců.

S Kýblem akademické krve je spojena i odborná a publikační činnost, v tomto tématu ojedinělá nejen v České republice. Dokládá to i prezentace výzkumů Fakulty ekonomické na VIII European Congress of the International Society of Blood Transfusion "ISTB 2003" v tureckém Istanbulu.

"Dárcovství krve je nejen bohulibou činností, ale má význam morální, pedagogický a společensko-kulturní," připomíná Jan Tlučhoř. Dárce odměňují čeští výtvarníci účastnickými listy vysoké umělecké hodnoty. Dosud podpořili Kýbl krve takoví výtvarníci jako Adolf Born, Jiří Anderle, Jiří Černý, Inka Delevová, Lenka Procházková, Petr Urban, Jana Vacková nebo Jan Vyčítal.

Galerie


Fakulta ekonomická

Šárka Stará

29. 05. 2018