Studenti ateliéru fashion design mění budoucnost navrhování obuvi

Michaela Šimůnková a Adam Frk postoupili do finále evropské soutěže Shake the future of the footwear sector!, kterou vyhlásili European Confederation of the Footwear Industry (CEC), Assocalzaturifici a IndustriAll Europe.

Projekt „3FLT", který vznikl pod vedením Heleny Krbcové, stojí na třech pilířích: udržitelnost, design a sociální sítě. Číslo 3 v názvu 3FLT představuje tři pilíře, na kterých je návrh založen. FLT je zkratka pro slovo float, kdy bota jakoby plave na objemné třídílné podrážce. „Při navrhování vzhledu boty jsme se snažili zahrnout mnoho funkčních prvků, abychom zajistili nejvyšší komfort a funkčnost. Poslední částí našeho projektu je budování komunity prostřednictvím aplikace, pomocí níž si lidé budou navrhovat své boty, vybírat materiály, barvy a sdílet své návrhy s ostatními. Snažili jsme se přemýšlet o všech aspektech výroby boty, od počátečního nápadu a designu až po to, jak by se zákazník mohl podílet na návrhu produktu, ale také o tom, jaký dopad by měla naše obuv na životní prostředí", popisují svůj návrh studenti.

Bota je navržena z materiálů, které jsou biologicky odbouratelné nebo vyrobené ekologickým způsobem. Celý koncept přichází s nápadem nabízet produkt prostřednictvím volně dostupné aplikace a nikoliv prostřednictvím tradičních kamenných obchodů nebo e-shopů. Tento přístup by propojil zákazníky a vytvořil komunitu, která by sdílela a komentovala své produkty.

Studenti FDULS do finále postoupili jako jediní z České republiky a utkají se s týmy z Portugalska, Španělska a Itálie. O vítězi se rozhodne 25. června v Miláně. Věřme, že koncept obuvi 3FLT, jež zaujme trojdílnou podrážkou, důrazem na ekologii a zapojením zákazníka do procesu navrhování, uspěje též u poroty.

Produktové foto: Martin Král

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

06. 06. 2018