Pedagogové umění z katedry výtvarné výchovy a kultury vystavují v Galerii Evropského domu

Ve čtvrtek 7. června byla v Galerii Evropského domu na náměstí Republiky v Plzni zahájena výstava Umoped – srdcesvět, kde své práce představují pedagogové umění působící na katedře výtvarné výchovy a kultury Fakulty pedagogické ZČU. 

Výstava, která je jednou z akcí připomínajících letošní 70. výročí vzniku Pedagogické fakulty, nabízí výběr tvorby jednotlivých osobností katedry výtvarné výchovy a kultury. Zastoupena jsou zde díla prostorová, fotografie, kresby, keramika a další formy uměleckého vyjádření. Vyučující tu představují také svoje odborné didaktické a kunsthistorické publikace.

Katedra, kterou v letošním akademickém roce prochází téměř 650 studentů učitelství pro školy mateřské, základní i střední, se chce více podílet na kulturním životě Plzně a zapsat se do povědomí Plzeňanů. „Vloni jsme uspořádali Den plzeňské keramiky a nyní představujeme plzeňské veřejnosti výtvarné práce a odborné publikace osobností, které u nás působí. Pořádáme i další akce, výstavy a workshopy pro veřejnost,“ říká vedoucí katedry Věra Uhl Skřivanová. „Naším hlavním posláním je ale vzdělávání učitelů,“ připomíná. „Budoucnost národa je v učitelích. To, jak vzdělávají děti, je jedním z pohonů ekonomického růstu. Proto by se na tuto oblast nemělo zapomínat,“ dodává Věra Uhl Skřivanová. Výtvarná výchova podle ní přináší dětem nejen vizuální a digitální gramotnost, ale kreativní a flexibilní myšlení i v jejich běžném životě.

Mezi pedagogickými osobnostmi, které se na plzeňské Pedagogické fakultě podílejí na vzdělávání budoucích učitelů, je například akademický sochař Kurt Gebauer, česko-americká umělkyně Barbara Benish nebo významný didaktik Jan Slavík. V Galerii Evropského domu Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje jsou však k vidění díla nejen jejich, ale dalších více než deseti vyučujících. Výstavu, která potrvá do konce června, finančně podpořilo město Plzeň.

O prázdninách na ni naváže výstava studentská, která se pod názvem Umoped – náš krok vpřed bude konat od 4. července do 22. srpna v Galerii Vestředu v Martinské ulici v Plzni.


Galerie


Fakulta pedagogická

Šárka Stará

08. 06. 2018