Cenu Ladislava Sutnara převzal zakladatel TED.com Richard Saul Wurman

Richard Saul Wurman, průkopník tzv. „informační architektury“, převzal v úterý 12. června Cenu Ladislava Sutnara. Prestižní ocenění obdržel v Petákově sále plzeňské radnice z rukou poslance a prvního náměstka primátora Martina Baxy. 

„Richard Saul Wurman získal Cenu Ladislava Sutnara za celoživotní úsilí o popularizaci a filozoficko-teoretické zkoumání grafického designu. Ve své knize Information Architects představil mechanismy „informační architektury", jimiž svět reaguje na narůstající informační superdálnice. Wurman ukázal, jak může vhodně koncipovaná prezentace informací učinit i složitý komplexní materiál jasným a srozumitelným. V roce 1984 založil mimořádně populární konference TED (Technology, Entertainment, Design), které se okamžitě staly ostře sledovanými a živými fóry pro výměnu názorů mezi členy designérské obce a šéfy komerčních firem. Prakticky se Wurman například věnoval navrhování nových formátů telefonních seznamů, autoatlasů a průvodců pro letecké společnosti,” vysvětlil děkan fakulty Josef Mištera. Pro Richarda Wurmana je převzetí Ceny Ladislava Sutnara velká čest a velice kvituje vize fakulty, která se dle jeho slov ubírá správným směrem.

Richard Saul Wurman přijel do České republiky se svojí chotí Glorií Nagy Wurman, mezinárodně uznávanou spisovatelkou, autorkou jedenácti románů. Paní Wurman převzala jako dar od děkana fakulty náhrdelník z bělostných peříček z cyklu „Cestou do nebe“, jehož autorkou je čerstvá diplomantka ateliéru kov a šperk Barbora Dvořáková. Během dvoudenního pobytu manželů Wurmanových v Plzni se na půdě fakulty uskutečnila ve spolupráci s TEDxPlzeň v pondělí 11. června moderovaná diskuze “A Conversation with Richar Saul Wurman”. Studio zamlklých mužů. se postaralo o živý přenos, jehož záznam je možné zhlédnout na facebookovém profilu fakulty @sutnarka.zcu.

Richard Saul Wurman vystudoval architekturu na University of Pennsylvania a absolvoval v roce 1959. Již ve své první knize, vydané v roce 1962, odhalil svoji celoživotní vášeň: učinit informace srozumitelné sobě i ostatním. Od té doby napsal, graficky upravil a vydal přes 90 knih, v nichž se zabýval mnoha rozličnými tématy. Mezi nimi zaujímá důležité místo publikace Information Architects. V ní se autor zabývá mechanismy, jimiž svět reaguje na narůstající informační superdálnice. Struktura a design zprostředkovávaných dat se stávají stále důležitějšími. Kniha ukazuje, jak může vhodná prezentace informací učinit i komplexní materiál jasným a snadno dostupným. Kniha není jen teoretickým uvažováním, představuje problematiku skrze projekty od dvaceti světových tvůrců.

V roce 1984 Wurman založil mimořádně populární konference TED (Technology, Entertainment, Design) a předsedal jim až do roku 2002. Staly se velmi ostře sledovanými a živými fóry pro výměnu názorů mezi členy designérské obce a šéfy komerčních firem. Gary Wolf napsal ve svém článku z roku 2000 pro Wired: „„TED je sám o sobě triumf designu informací. Puntičkářsky připravená sociální dynamika konference je vrcholným úspěchem talentovaného muže, toho, kdo si uvědomil již dávno, že prezentace informací může být důležitější než informace samotné.“

Záhy poté, co začal razit termín „informační architektura“, přizpůsobil Wurman tomuto heslu také svoji profesní dráhu. V roce 1981 založil Access Press v Los Angeles a vytvořil řadu turistických průvodců po okolí obsahujících informace korespondující se skutečnými potřebami turistů. Stejné principy potom aplikoval na průvodce po sportovních akcích a v dalších složitých oblastech týkajících se financí, nebo zdravotnictví. V roce 1987 založil The Understanding Business v San Francisku a pokračoval ve svém úsilí činit věci srozumitelné skrze navrhování nových formátů telefonních seznamů, autoatlasů a průvodců pro letecké společnosti. Přehled motivačních principů uplatněných v těchto projektech lze nalézt v jeho bestselleru nazvaném Information Anxiety. Publikoval jej v roce 1989 a později připsal i druhý díl.

Cena Ladislava Sutnara uděluje Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara od roku 2012. Určena je žijícím českým i zahraničním umělcům za výjimečné výkony na poli výtvarného umění, a to především užitého umění a designu, případně i ve spojení s působením pedagogickým. Cena může být udělena i institucím, které svým programem a aktivitou podporují moderní umění a design. Cenu Ladislava Sutnara navrhl Petr Vogel z katedry designu. Tvoří ji čtyři kovové destičky prořezané laserem. Motiv ceny vychází z loga Ladislava Sutnara a transformuje ho do prostorového objektu.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka Thomayer Opatrná

12. 06. 2018