Bakalářská práce bodovala v soutěži Česká hra roku 2017

Vítězem v kategorii nejlepší vizuální stránka se stala počítačová hra Under Leaves, kterou loni jako svoji bakalářskou práci vytvořila studentka oboru multimediální design  na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Barbora Podhorská.

Inspirací pro vznik hry byly Barboře seriály Planet Earth a Africa od Davida Attenborougha a BBC. „Jsou v nich nádherné pohledy na přírodu ze všech konců zeměkoule. První díl seriálu Planet Earth je právě o různých biotopech a podnebních pásech země, které jsou tam ukazovány na přeskáčku. Díky tomu je tam krásně vidět různorodost přírody a její velké rozdíly v závislosti na umístění na naší planetě. To se mi velmi líbilo a rozhodla jsem se to zakomponovat do své hry,“ uvádí Podhorská, která se rozhodla vytvořit tzv. hidden object hru, v níž je úkolem hráčů najít v různých přírodních prostředích potravu pro zvířátka. Hra neobsahuje žádný text, jen čísla.

Prasátko v lese chce kaštany, krokodýl v džungli má chuť na housenku, pod hladinou moře na vás zase čekají hvězdice, chobotnice či zlaté rybky. Pro každé herní prostředí, jichž je po letošním rozšíření už celkem devět, je specifická jiná barva. „Grafiku pro hru jsem malovala anilinovými barvami, poté skenovala na scenneru a upravovala v programu Adobe Photoshop. Následně jsem je nahrála do herního enginu Unity, kde jsem z nich sestavovala jednotlivé scény,“ popisuje svoji práci autorka.

Spoluautorem hry, jež je upravená pro počítače, telefony a tablety (Android, iOS) a Apple TV, je programátor Michal Berlinger. O hudební doprovod se postaral Marek Poledna.

Cílem ocenění Česká hra roku, jež bylo uděleno v devíti kategoriích, je upozornit na nejzajímavější projekty, které vznikly na české herní scéně v uplynulém roce. Anketu pořádá společnosti Tiscali Media, a.s., vydavatel herního webu Games.cz a časopisu LEVEL, pod záštitou sdružení České hry, o.s. – organizace českých tvůrců virtuální zábavy. Porotu ankety tvoří zástupci pořádajících redakcí a herní vývojáři ze sdružení České hry. Anketa letos proběhla poosmé.

Video


Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

12. 06. 2018