Pohádkovou inscenaci doplnily barevné kostýmy od studentky FDULS

Plzeňské Divadlo J. K. Tyla jako předposlední premiéru v sezoně uvedlo v sobotu 16. června muzikálovou pohádku Co takhle svatba, princi? Divadelní adaptace známé hudební pohádky se ujali mladí členové muzikálového souboru, kostýmy navrhla studentka a čerstvá absolventka ateliéru fashion design Andrea Pavlovičová.

"Hlavní myšlenkou pro mě byla hravost. Vycházela jsem z dětské kresby a z jednoduchých tvarů. Kostýmy jsou stylizované, hodně barevné a zábavné přesně tak, jak si je dokážou představit a nakreslit malé děti," popsala autorka kostýmů. 

Známá televizní pohádka Jiřího Chalupy, Jiřího Zmožka a Zdeňka Borovce z roku 1986 si za léta vysílání našla mnoho příznivců. Oproti televizní verzi přinese plzeňská adaptace několik změn. "Jedná se především o zkrácení některých dialogů a odstranění, respektive pozměnění několika postav. Po svolení Jiřího Chalupy jsme příběh především zestručnili," řekl režisér inscenace a autor scény Lukáš Ondruš. V příběhu o princi Davidovi, který je svými královskými rodiči nucen vybrat si nevěstu mezi rozmazlenou Babetkou a ráznou Brigitou, inscenátoři v Plzni provedli i další úpravy. "Pomohou vyzdvihnout důvtip celé pohádky a věřím, že si na své přijdou jak děti, tak i dospělí," řekl debutující režisér Ondruš, který je v angažmá v Plzni jako muzikálový herec od roku 2014.

Hudební nastudování pohádky si vzal na starost Ondrušův kolega z muzikálového souboru Pavel Režný, který právě pracuje na své doktorandské práci zaměřené na hudební stránku muzikálů. "Nová hudební úprava přinese pohádce současný zvuk, ale přesto si zachová původní líbivost písniček. Budeme rádi, když děti i ostatní diváci odhodí ostych a společně s námi si zazpívají," řekl. Pohádkové hity, jako Když se načančám, Taková jsem já nebo Princezny zkrátka vládnou, zazní v nové instrumentaci Ericha Ciompy v živém podání čtyřčlenné kapely.

Více o inscenaci naleznete na webových stránkách Divadla J. K. Tyla.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka Thomayer Opatrná

20. 06. 2018