Velvyslankyně Mexika navštívila Západočeskou univerzitu

Rektor Miroslav Holeček přivítal ve středu 18. července na Západočeské univerzitě velvyslankyni Mexika Rosauru Leonoru Ruedu Gutierrezovou.
Velvyslanectví Mexika je jedním z osmi velvyslanectví, která v České republice už od roku 1994 organizují soutěž pro studenty vysokých škol nazvanou Iberoamerická cena. Soutěže, spočívající v napsání eseje ve španělštině nebo portugalštině na téma z oblasti kultury, literatury, umění, ekonomiky, politiky či sociologie, které se týká Latinské Ameriky, karibské oblasti či Pyrenejského poloostrova, se pravidelně účastní také studenti Západočeské univerzity. V roce 2019 bude soutěži předsedat právě velvyslanectví Mexika.

Velvyslankyně Rosaura Leonora Rueda Gutiérrezová vyjádřila přesvědčení, že tato skutečnost může mimo jiné pomoci přiblížit Mexiko českým studentům a představit možnosti studijních pobytů. Atraktivní příležitosti podle velvyslankyně skýtá především Mexická národní autonomní univerzita, zkráceně UNAM (Universidad Nacional Autónoma de México), největší vysoká škola v Latinské Americe, jejíž historie sahá až do poloviny 16. století. Velmi zajímavá může být pro studenty Západočeské univerzity také technicky zaměřená vysoká škola ve městě Monterrey (Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey - ITESM).

"Vztahy mezi zeměmi se vytváří na základě vztahů mezi lidmi a vysokoškolští studenti jsou ti nejlepší ambasadoři svých zemí," řekla během setkání s rektorem velvyslankyně Leonora Rueda Gutierrezová. Ta si při své návštěvě na Západočeské univerzitě prohlédla také budovu Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, kde se setkala s děkanem Josefem Mišterou.  

Galerie


Celouniverzitní

19. 07. 2018