Univerzitní kavárna zve v horku na novou zahrádku i drinky. Vyhlíží narozeniny a hledá barmany

V pěší zóně v Riegrově ulici se už týden dá posedět na nové zahrádce, již otevřela univerzitní kavárna Družba. Slaví úspěch, studenti i kolemjdoucí si její místa oblíbili a příliš jim nevadí ani stavební ruch v sousední Sedláčkově ulici. Kromě čerstvého vzduchu a stálé nabídky pití i jídla je nově osvěžují také speciální nápoje, které nikde jinde neseženou.

Kavárnu provozuje družstvo HLAS tvořené pedagogy Západočeské univerzity v Plzni a pracovníky neziskových organizací, o její chod se starají studenti. Ti všichni teď kromě zákazníků vyhlížejí také druhou polovinu září, kdy bude Družbě rok. Otevřela vloni 20. 9.

„Základní kapacita naší nové zahrádky je asi dvacet míst, čtyři menší a čtyři větší stoly,“ říká za HLAS Veronika Nádeníčková.

Osvěžující novinky na nápojový lístek přinesla právě nová zahrádka. „Jsou to míchané drinky, které dostanete jen v Družbě. Základem je oblíbená čepovaná minerálka Il sano z pivovaru Chodovar, která nás inspirovala k drinkům jako ginsano, vodsano a rumsano. V kombinaci s chříčským pivem Pazdrát podáváme takzvané pivní latté, jinak řečeno radler,“ pokračuje Veronika Nádeníčková s tím, že k mání je rovněž domácí zmrzlina.

Kromě běžného provozu kavárna pravidelně hostí interní univerzitní akce či přednášky, diskuze, setkání, koncerty i promítání určené široké veřejnosti. Z těch definitivně potvrzených teď Družba zve například 22. 8. od 15 hodin na besedu s pěvkyní Evou Urbanovou, kterou v rámci Kempu českého jazyka pořádá Podpora talentů Plzeňského kraje.

Od 3. do 6. 9. se pak Družba stane jedním z mnoha dějišť dalšího ročníku festivalu pouličního umění Pilsen Busking Fest, 14. 9. dojde na Večer s poezií organizovaný studenty ZČU, 2. 10. v 19 hodin nabídne promítání filmu A Plastic Ocean spojené s vernisáží výstavy Honzy Chabra v sousední Kulturce a na 13. 10. potvrdil koncert multiinstrumentalista Vojta Violinist.

„Dále plánujeme například výstavu prací dětí z vyloučených lokalit, diskuze s cizinci, projekce animovaných filmů, další koncerty a podobně,“ dodává Veronika Nádeníčková.

Kromě Družby provozuje družstvo HLAS ještě druhou univerzitní kavárnu Inkognito v Husově ulici. Momentálně se ale na studenty obrací s výzvou, která se týká právě Družby – HLAS totiž hledá zájemce o dlouhodobou brigádu na pozici barman/ka. Hlásit se mohou na mailu provozni@inkognito.cz nebo na facebooku Družby.

Galerie


Celouniverzitní

Pavel Korelus

25. 07. 2018