Univerzita třetího věku spustí elektronické rezervace

Univerzita třetího věku ZČU spustí příští týden elektronické rezervace pro akademický rok 2018/2019. Zájemci o studium z řad seniorů a osob ve třetím stupni invalidního důchodu si budou moci od úterý 21. do neděle 26. srpna elektronicky zamlouvat místa v pobočce v Plzni a od 23. srpna také v Chebu. 

V uplynulém akademickém roce navštěvovalo Univerzitu třetího věku ZČU v celých západních Čechách 2241 posluchačů. Bylo to téměř o sto více než v roce 2016/2017. Aby její posluchači dospěli k promoci, musí absolvovat čtyři semestry (dva akademické roky) zvoleného oboru a k tomu dva semestry dalšího volitelného předmětu. Protože o řadu oborů bývá velký zájem, připravuje se univerzita na zápisy už čtvrtým rokem právě systémem elektronických rezervací.

„Systém elektronických rezervací je spolehlivý a osvědčil se nám. Pokud se zájemce o studium hlásí na konkrétní obor, který už má plný stav, dozví se to okamžitě a může si vybrat jiný obor nebo se nechat zaregistrovat jako náhradník. Náhradníky pak oslovujeme, jakmile se místo uvolní,“ vysvětluje vedoucí Univerzity třetího věku ZČU Magdalena Edlová. Při rezervaci není třeba nic platit, kurzovné uchazeči uhradí až přímo při zápisech, které se budou konat od 3. do 6. září. Rezervovat si zatím lze jen místa na pobočkách v Plzni a Chebu, systém se ale má postupně rozšířit i na ty zbývající.

Univerzita třetího věku ZČU zahájí nový akademický rok ve čtrnácti západočeských městech. Kromě Plzně a Chebu ještě v Aši, Karlových Varech, Sokolově, Tachově, Spáleném Poříčí, Mariánských Lázních, Plasích, Klatovech, Stříbře, Zbirohu, v Rokycanech a poprvé také v Dobřanech, kde se usídlí na radnici. „Víme, že v Dobřanech zájem o studium bude. Jako první obor nabídneme Regionální historii a archeologii Dobřan a okolí,“ pokračuje Magdalena Edlová.

V Plzni si studenti budou moci vybrat celkem z 33 oborů, jako jsou například Vybrané kapitoly z malířství a sochařství, Egyptologie, Církevní dějiny, Historie Československa, Dějiny opery nebo Umělecké řemeslo/Užité umění. „Obory obměňujeme, neopakujeme je. Spíše se na ně snažíme navazovat, abychom mohli nabízet stále něco nového. Například v Historii Československa se tentokrát zaměříme na období třetí říše,“ dodává Magdalena Edlová s tím, že většina plzeňských poslucháren Univerzity třetího věku se nachází v centru města, jen některé obory najdou posluchači v kampusu ZČU na Borech. „Místem konání bude zajímavá například výuka oboru Umělecké řemeslo/Užité umění, která se bude konat v prostorách Západočeského muzea v Plzni, nebo výuka oboru Člověk a technika v laboratořích Fakulty strojní,“ míní Magdalena Edlová. Nouze přitom nebude ani o zajímavé přednášející. Například Dějiny opery studentům přiblíží šéf opery plzeňského Divadla J. K. Tyla Tomáš Pilař.

Univerzita třetího věku ZČU je součástí systému celoživotního vzdělávání, které plzeňská univerzita nabízí, a je členem české Asociace univerzit třetího věku. Její historie sahá do roku 1992.

Galerie


Celouniverzitní

15. 08. 2018