Sutnarka vydala publikaci o české a chicagské Plzni, studenti vytvořili i murál s Masarykem a chotí

Výstava, kterou plzeňská umělecká fakulta spolupořádala v Chicagu, skončila. Česko-americký projekt ale dál připomíná kniha, již budou dostávat hosté Západočeské univerzity, a také velká nástěnná malba na zdi ve čtvrti jménem Pilsen. Sklidila úspěch a příští rok vznikne další.

S měsícem srpnem skončila v galerii Citlalin v Chicagu výstava Pilseñ, představující historii dvou Plzní. Kromě té české přiblížila i historii té chicagské – Pilsen se totiž jmenuje tamní čtvrť, kterou založili čeští vystěhovalci. Dnes ji obývají Mexičané. Výstavu organizačně zajistila Irena Čajková z České školy T. G. Masaryka v Chicagu spolu s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara ZČU, to vše v rámci projektu Plzeňská setkání. Partnerem jim byl Generální konzulát ČR v Chicagu.

Výstava Pilseñ vzešla z ateliéru Mediální a didaktické ilustrace Sutnarky, jehož studenti pomocí ilustrací a krátkých textů zmapovali historii české Plzně od doby kamenné po současnost a zároveň i historii její zámořské jmenovkyně. Studenty vedla odborná asistentka ateliéru Renáta Fučíková. Na projektu pracovali dva semestry. „Nejprve se zpracovávala nám známá česká historie, ve druhém semestru jsme dostali z Chicaga podklady pro historii americkou. Vznikl velmi rozmanitý a emotivní celek sjednocený tlumenou barevnou stylizací. Z něj jsme pak vytvořili výstavu,“ popsala Renáta Fučíková.

Výsledek byl nejprve k vidění v plzeňské Galerii Ladislava Sutnara, poté se přesunul do Chicaga. Zároveň s výstavou se pracovalo na stejnojmenné knize tvořené ilustracemi studentů. „Grafickou čistotu a jednotu výstavy i knihy měl na starosti Jakub Heyduk z ateliéru Grafického designu. Kniha je velkoryse pojatá, do desek jsme nechali vyrazit výsek ve tvaru loga celého projektu, písmene "ñ". Výsekem prosvítá modrá předsádka, která symbolizuje americkou Pilsen,“ dodala Renáta Fučíková.

Publikace je neprodejná a Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara bude sloužit jako dárkový propagační předmět. Prolistovat si ji můžete zde.

Druhým výsledkem projektu Pilseñ je velká nástěnná malba připomínající sté výročí Československa. Takzvaný murál vytvořili na zdi v 16. ulici čtvrti Pilsen tři studenti Sutnarky – Lucie Šťastná, Tomáš Staněk a Josef Sedlák. Na murálu ztvárnili prvního československého prezidenta T. G. Masaryka s ženou Charlottou a starostu Chicaga českého původu Antonína Čermáka.

Studenti začali s malbou v pondělí 13. srpna. „Až do čtvrtečního večera jsme trávili dny v potu tváře u zdi, večery pak využívali k poznávání čtvrti. Ve čtvrtek večer jsme v galerii a komunitním centru Citlalin za pomoci majitele Gustáva nainstalovali výstavu ke knize Pilseñ, v pátek se nejprve konalo odhalení murálu za přítomnosti radního D. Solise, kulturní atašé z Washingtonu Šárky Vamberové, zástupců české komunity, Sister Cities a dalších spřátelených organizací. Posléze se pokračovalo na vernisáž výstavy,“ vzpomněl na práci Tomáš Staněk.

„Kniha i výstava vyvolaly opravdový zájem. Autoři murálu byli vybráni na základě ateliérové soutěže, výsledek hlasování mezi finalisty byl vyrovnaný a autor druhého finálního návrhu Martin Kelbl pojede svůj murál realizovat v následujícím roce,“ doplnila Renáta Fučíková.

Galerie


Vernisáž výstavy v chicagské galerii Citlalin

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

05. 09. 2018