Třinácté Dny vědy a techniky Západočeské univerzity zaplnily centrum Plzně

Od pátku 14. do soboty 15. září patřilo plzeňské náměstí Republiky a prostor před Západočeským muzeem vědeckým hrátkám a netradičním experimentům - Dnům vědy a techniky s 32 expozicemi.

„Dny vědy a techniky dávají dětem možnost proniknout k podstatě nejrůznějších jevů a zároveň si vše takzvaně osahat a na vlastní kůži vyzkoušet. Děti tak zažijí, že poznání je radost a zábava, často i plná překvapení. Věřím, že i to může podpořit zájem o studium technických a přírodovědných oborů,“ říká rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček. Právě univerzita ve spolupráci s partnerskými institucemi, podniky a středními školami a za finanční podpory Plzeňského kraje a města Plzně dvoudenní akci pořádá. Letošní ročník byl už třináctý. 

Jak vypadají potraviny pod mikroskopem? Jaké je jejich chemické složení? A co vlastně naše tělo dokáže jako potravinu využít? Na to odpověděla jedna z nových expozic, nazvaná Víte, co jíte? aneb Jídlo nejen pod mikroskopem. Jinde mohli návštěvníci otestovat různé druhy materiálů v destrukčních zkouškách. Zjistili, jak se materiály chovají a k jakým změnám u nich dochází. Koho zajímají stroje řízené počítačem, neměl minout stánek s laserovou gravírovačkou, 3D tiskárnou a obráběcími stroji. Nejenže viděl tyto stroje v akci, ale mohl si navrhnout vlastní 3D model a seznámit se tak s částí práce CNC designéra.

„Dny vědy a techniky patří mezi tradiční podzimní akce, které se mohou pochlubit vysokou návštěvností a velkou oblibou zejména u dětí a mladých lidí. To je skutečnost, která mě velmi těší, protože nahlédnutí pod pokličku věcem, které se nám zdají samozřejmé, nebo objevovat skutečnosti, o nichž jsme dosud neměli ponětí, to je často to, co motivuje mladé lidi ke studiu technických, strojních nebo medicínských oborů. Odborníky v této oblasti naše společnost potřebuje a bude tomu tak i do budoucna, proto jsem rád, že Dny vědy a techniky umožňují lidem pohlédnout na věci kolem sebe okem vědy,“ říká hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard. 

„Dny vědy a techniky jsou skvělou formou, jak oslovit a zaujmout děti a mladé lidi. Město Plzeň se o to systematicky snaží nejen během této akce, máme řadu atraktivních projektů na podporu technického vzdělávání po celý rok. Například naše Centrum robotiky nabízí kroužky robotiky, programování, kybernetiky a jiné. Stejně tak mladí lidé dostali šanci pracovat na našem satelitu, jenž do konce roku necháme vypustit do vesmíru a podobně,“ uvedl primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Na návštěvníky Dnů vědy a techniky čekala stanoviště jako Astronomie a kosmonautika pro každého, Rakety na alternativní pohon, Člověk a energie nebo Fyzika převážně nevážně. V interaktivní expozici Body in Numbers si zájemci změřili svoji tělesnou kondici, jinde vlastními silami vyráběli elektřinu, seznámili se s principem takzvaných chytrých oken nebo se s fyzikou proletěli kolem světa. Jako každý rok se na Dnech vědy a techniky představily i další obory. Na cestu po stopách legendárních cestovatelů Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky zvala výstava Afrika snů a skutečností po 70 letech. Expozice Živá archeologie představila archeologické nálezy z území Plzeňského kraje od pravěku po 20. století i moderní postupy jejich zpracování. A Fakulta zdravotnických studií připomněla desáté výročí svého založení. Zájemci si u stánku této fakulty mohli v sobotu od 9 do 15 hodin například prohlédnout vozidlo ZZS Plzeňského kraje.

Na plzeňském náměstí byl během Dnů vědy a techniky vystaven také neobvyklý automobil, a sice návrh studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara nového crossoveru, vycházející z velikosti Škody Fabie třetí generace. Nebylo to běžné auto s kovovou kapotou, ale tzv. clay model. Clay je speciální hmota, ze které studenti oboru Design model v loňském roce vytvořili. Auto představili na pražském Designbloku a na plzeňském Design Weeku. Na Dnech vědy a techniky jej předvedou v jeho finální fázi. Na své si tak přijdou nejen fanoušci aut, ale i milovníci modelování. Fakulta tím také naláká na unikátní specializaci Design modeling, kterou chce nově nabízet od příštího akademického roku a jejíž absolventi najdou uplatnění v oblasti transport designu jako návrháři zvládající virtuální 3D modelování i klasické postupy modelování z claye.

Návštěvníci Dnů vědy a techniky také viděli v akci funkční elektromobil Yo!, který vznikl pod vedením designéra a pedagoga Františka Pelikána. Studenti navrhli design vozidla a připravili i dokumentaci pro výrobu jednotlivých dílů z laminátu. Podvozek elektromobilu vyrobili studenti Fakulty strojní pod vedením Josefa Formánka. Červeno-černý elektromobil je navržený jako dvoumístné vozidlo a poprvé byl představen v rámci projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015.

Koho zajímá, jak vzniká teplo a elektřina, nenechal si ujít exkurzi ve společnosti Plzeňská energetika. Chemická kouzla, doprovázená barevnými změnami nebo světelnými nebo zvukovými efekty, zase nabídl program budově Fakulty pedagogické ve Veleslavínově ulici 42. 

Na náměstí a před Západočeským muzeem se Dny vědy a techniky konaly v pátek i v sobotu od 9 do 17 hodin. Mezi vystavovateli byly nejen fakulty Západočeské univerzity, ale také Techmania Science Center, Centrum robotiky, Hvězdárna v Rokycanech a v Plzni, západočeská pobočka České astronomické společnosti, DEPO 2015, nezisková organizace nvias, společnost WITTE Automotive, Církevní gymnázium Plzeň, Gymnázium Stříbro a SPŠ stavební Plzeň.

Vstup do všech expozic byl zdarma, fotogalerii z akce najdete na našem facebooku.


                                 

Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

17. 09. 2018