Absolventi, studenti i vyučující Fakulty ekonomické si připomněli historii Kýble akademické krve

Už padesát dobrovolných darování krve má na svém kontě chebská část Fakulty ekonomické. Připomenout kulaté výročí a poděkovat všem, kdo se od roku 1993 do akce nazvané Kýbl akademické krve zapojili, mělo setkání studentů, absolventů a vyučujících, které se v Chebu uskutečnilo v sobotu 15. září.

Tradiční darování krve studenty a akademiky z Fakulty ekonomické ZČU v Chebu založil v roce 1993 Libor Michalák. Letos v květnu se Kýbl akademické krve konal po padesáté. Během své existence přivedl k dárcovství bezmála 500 studentů, kteří spolu s akademiky darovali ve 1410 odběrech asi 705 litrů krve. I to se dozvěděli účastníci setkání, jež mělo historii Kýble akademické krve připomenout. Všechny v budově ZČU v Chebu přivítal a za jejich dárcovství poděkoval proděkan  Jaroslav Dokoupil, radní města Cheb Jaroslav Kočvara a prostřednictvím videozdravice i děkanka Michaela Krechovská.

O pokračování Kýble akademické krve se v současnosti stará Jan Tlučhoř, vedoucí katedry marketingu, obchodu a služeb Fakulty ekonomické. „Krev jsem začal darovat, až když jsem organizaci Kýblů společně s Klárou Jechovou, dnes již absolventkou fakulty, převzal, a jsem hrdý na to, že jsem přispěl k těm více než 700 litrům krve, kterou jsme do pomyslných kyblíků nasbírali,“ konstatuje Tlučhoř. Na sobotním setkání také připomněl, že Kýbl akademické krve inspiroval i plzeňské studenty při realizaci podobné akce s názvem Univerzitní upír. Ta vznikla v roce 2006 a od té doby proběhla už dvaadvacetkrát.

Zástupci Fakulty ekonomické a města Cheb během setkání poděkovali personálu Transfúzního oddělení Nemocnice Cheb za jejich podporu. Libor Michalák, zakladatel Kýblu akademické krve, získal ocenění za dlouhodobou organizaci.

V odpoledním programu představil proděkan Fakulty ekonomické Jiří Preis současnost a budoucí směřování fakulty. Absolventi, studenti i akademici pak společně diskutovali o možnostech vzájemné spolupráce. Hovořilo se o přednáškách absolventů, dnes často vlastníků firem či vysoce postavených manažerů, ve výuce, rozpracování aktuálních profesních výzev v rámci semestrálních či kvalifikačních prací, nabídce praxí pro studenty či o spolupráci na propagaci fakulty.

Kromě diskuse a společného vzpomínání si účastníci setkání mohli prohlédnout „Krevní galerii“. Dárci krve totiž bývají odměněni díly známých českých umělců, která jsou k vidění právě v prostorách chebské budovy ZČU. Děti absolventů měly navíc k dispozici dětský koutek organizovaný Rodinným a komunitním centrem Domeček Mariánské Lázně, které spoluzaložila jedna z absolventek fakulty.

„Padesátka je tedy za námi a my už se těšíme na Kýbl akademické krve s pořadovým číslem 51, který se uskuteční na přelomu listopadu a prosince,“ uzavírá Jan Tlučhoř.

Galerie


Fakulta ekonomická

18. 09. 2018