V budově pedagogické fakulty ve Veleslavínově ulici byla otevřena zrekonstruovaná aula

Zmodernizovaný prostor uprostřed centra Plzně ve Veleslavínově ulici 42 bude sloužit pro výuku i pro besedy či přednášky pro veřejnost. První akcí byla konference Humanitní a společenskovědní vzdělání a vzdělávání s hosty jako Jan Sokol, Václav Moravec či Marek Hilšer. 

„Těší mě, že univerzita má v centru Plzně takovýto reprezentativní prostor, který bude sloužit mimo jiné pro pořádaní akcí, které se pojí s takzvanou třetí rolí univerzity a kterými se univerzita více otevírá veřejnosti,“ řekl dnes rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček.

„Letos si připomínáme 70 let od zahájení vysokoškolské přípravy učitelů v Plzni. Těší mě, že nyní máme k dispozici tento starobylý a zároveň moderně vybavený prostor. Uskuteční se tady některé akce připomínající letošní 70. výročí, například konference katedry historie nebo slavnostní zasedání vědecké rady naší fakulty,“ uvedl děkan Fakulty pedagogické Miroslav Randa.  

Samotná budova ve Veleslavínově ulici 42 byla otevřena už v roce 1863 jako 1. česká reálka v Plzni. V té době sloužila aula jako školní kaple, tedy místnost, kde se zahajoval školní rok a kde se konaly další důležité akce související s chodem školy. Současná rekonstrukce proto probíhala pod dohledem památkářů.

Renovací prošla podlahová krytina a dřevěné obložení. Aula má nová okna, která jsou vyrobena podle původního návrhu. Byly instalovány závěsy, kompletně nový je nábytek – stoly, židle, katedra, věšáky, dále bylo provedeno fládrování vstupních dveří, posílena elektroinstalace, aula získala moderní audiovizuální techniku a vzrostl počet přípojných míst v podlaze, kde si studenti mohou dobíjet notebooky a mobilní telefony.

Rekonstrukce se uskutečnila v průběhu července a srpna. Celkové náklady činí 4,6 milionu korun bez DPH. Akce byla hrazena z projektu Podpora rozvoje studijního prostředí na ZČU, který je spolufinancován z prostředků Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.

Rekonstrukce auly je dalším střípkem do procesu obnovy celé budovy, která započala před dvěma lety. „Rekonstrukcí už prošel děkanát a studijní oddělení. V plánu máme ještě renovaci učeben chemie a opravu střechy a vnitrobloků, kde by mělo vzniknout odpočinkové místo s posezením pro studenty,“ jmenuje děkan Miroslav Randa další plány.

Galerie


Fakulta pedagogická

Šárka Stará

04. 10. 2018