Jsme připraveni na soužití s chytrými stroji?

Výzkumné centrum NTC pořádá od 18. do 21. ledna 17. výjezdní interdisciplinární seminář v Nečtinech.

Ústřední téma semináře - Čtvrtá průmyslová revoluce aneb Jsme připraveni na soužití s chytrými stroji? - je v souladu s nově přijatým dlouhodobým záměrem Západočeské univerzity v Plzni. Na semináři v univerzitním školícím středisku v Nečtinech bude představeno formou přístupnou nejen odborníkům, ale i široké veřejnosti.

Hlavní myšlenkou čtvrté průmyslové revoluce je propojování jednotlivých výrobních zařízení do podoby chytrých továren, které budou schopny pružně reagovat nejen na neustále se měnící poptávku, ale také na různé nepředvídatelné události či poruchy. Nástup továren nové generace je, či teprve bude, umožněn především rozvojem tzv. internetu věcí, distribuovaných on-line služeb (cloud computing) a vývojem mnoha dalších moderních technologií, mezi něž určitě patří autonomní robotika, umělá inteligence, 3D tisk či virtuální (rozšířená) realita. Seminář chce představit nejen nejnovější trendy ve výše uvedených oblastech, ale zamyslet se i nad tím, jaké bude místo člověka ve světě po této revoluci.

Společně se pokusíme nalézt odpovědi na následující otázky:

  • Jak budou lidé a (chytré) stroje vzájemně komunikovat a spolupracovat?
  • Nedojde s další rozsáhlou automatizací k nebezpečnému zvýšení nezaměstnanosti?
  • Bude muset Evropa a Česká republika zásadně proměnit svou strukturu vzdělávání, aby dokázala připravit odborníky schopné nové technologie navrhovat a používat?
  • Jak se změní role technických a humanitních oborů?
Seminář spolu s rektorem Miroslavem Holečkem zahájí Vladimír Mařík, který je hlavním autorem koncepce Průmyslu 4.0 zpracované pro Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

Další informace o semináři spolu s detailním programem a přihláškou jsou k dispozici na webových stránkách zde.


Galerie


Nové technologie - výzkumné centrum

07. 01. 2016