Noc vědců lákala do Techmanie

Univerzita Věda Veřejnost

Podtitul letošního ročníku akce zněl Šetrně k planetě.

Bezmála 700 návštěvníků přilákala v poslední zářijový pátek do Techmania Science Center akce Noc vědců, na jejímž pořádání se spolupodílela také Západočeská univerzita. Akce populárně naučnou formou představovala nejen práci vědců, ale zaměřila se také na ochranu životního prostředí – její letošní podtitul totiž zněl Šetrně k planetě.

Program v Techmanii začal v 17 a skončil ve 22 hodin. Západočeskou univerzitu reprezentovalo osm fakult - aplikovaných věd, elektrotechnická, strojní, filozofická, pedagogická, ekonomická, zdravotnických studií, designu a umění Ladislava Sutnara a také pracoviště Celoživotní a distanční vzdělávání ZČU. V duchu hesla Šetrně k planetě představily dětem i starším návštěvníkům například experimentální elektrostatický separátor plastů Poseidon, výrobu elektřinu vlastní silou na speciálně upraveném spinningovém kole, experimenty s přírodními barvami, výrobu bylinné zubní pasty nebo to, jak archeologie poznává lidskou minulost včetně vztahu člověka k životnímu prostředí. Dále od naší planety se mohli návštěvníci vydat, pokud například navštívili kino Techmanie a v rámci doprovodného programu zhlédli dokumentární film Apollo: Ztracené záběry.

Do Noci vědců se zapojilo celkem 34 měst a 64 institucí, nabídla 1327 programových událostí po celé České republice. Hlavním koordinátorem akce byl společný tým Ostravské univerzity a VŠB – Technické univerzity Ostrava.

Účast ZČU byla podpořena z rozvojového projektu MŠMT "Posílení vedoucí role univerzit v procesu přípravy a realizace Noci vědců v ČR s celonárodní působností", do kterého se zapojilo 19 českých vysokých škol.

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

30. 09. 2019