Nečtiny ovládla čtvrtá průmyslová revoluce

Ve dnech 18.-21. ledna se uskutečnil již 17. výjezdní mezioborový seminář, který každoročně pořádá výzkumné centrum NTC.

Letošním tématem byla čtvrtá průmyslová revoluce a s ní související národní iniciativa Průmysl 4.0. Tu v úvodní přednášce přiblížil Vladimír Mařík z ČVUT, který ji zpracoval pro ministerstvo průmyslu a obchodu. Téma koresponduje s myšlenkou dlouhodobého záměru Západočeské univerzity v Plzni, jenž akcentuje potřebu univerzity obstát v měnícím se světě, příznačném propojováním technických a humanitních disciplín.

Po třech minulých průmyslových revolucích, charakteristických zaváděním parních strojů do výroby, její elektrifikací a využíváním výpočetní techniky, stojíme nyní na prahu revoluce čtvrté. V jejím průběhu budou propojována jednotlivá výrobní zařízení do podoby chytrých továren, které budou schopny pružně reagovat nejen na neustále se měnící poptávku, ale také na různé nepředvídatelné události či poruchy. Nástup těchto továren nové generace umožní především rozvoj tzv. Internetu věcí, distribuovaných on-line služeb a mnoha dalších moderních technologií: robotiky, umělé inteligence, inteligentních materiálů, 3D tisku či virtuální reality.

Seminář představil nejnovější trendy ve výše uvedených oblastech a zabýval se také otázkou, jaké bude místo člověka ve světě po této revoluci: jak budou lidé a chytré stroje vzájemně komunikovat, jak se změní vzdělávací proces v závislosti na potřebě vychovávat specialisty vzdělané v kombinaci několika oborů, zda dojde v budoucnu k dramatickému zvýšení nezaměstnanosti v souvislosti s robotizací výroby apod. Odborníci ze Západočeské univerzity seznámili přítomné se svými výzkumnými aktivitami, které korespondují s myšlenkou Průmyslu 4.0: například virtuálním modelem člověka pro analýzu poranění, hlasovou komunikací člověk-stroj, řečovou syntézou či technickými inovacemi ve výukovém procesu. Zamýšleli se také nad právními aspekty čtvrté průmyslové revoluce nebo robotizací ve zdravotnictví.

Kromě přednášek a diskusí měli účastníci semináře možnost vyrazit i do okolí Nečtin. Doprovodný program nabízel vycházku k Preitensteinské huti, zaniklé vsi Umíř a bývalému Zlatému lomu a také návštěvu Centra Caolinum v Nevřeni s následnou dobrodružnou výpravou do historického kaolinového dolu. Na konci 19. století v těchto prostorách probíhala podzemní těžba kaolínu a do dnešních dnů se dochovaly chodby, z nichž některé mají výšku až 18 metrů. Na stěnách jsou dosud viditelné známky po ručním kopání a na stropě černé skvrny, pravděpodobně stopy po očouzení karbidovými lampami, kterými si v té době kopáči na práci svítili. V jedné z chodeb je dochovaný hornický znak - zkřížený mlátek a želízko s nápisem D. J. 1891. Stěny dolu místy zdobí pestrá lidová tvořivost, novodobí návštěvníci zde totiž v průběhu let sami vytvářeli drobná umělecká dílka ze všudypřítomného jílu, někdy více, někdy méně zdařilá. Důl je v současnosti z bezpečnostních důvodů oficiálně nepřístupný, představitelé Nevřeně však již činí první kroky k tomu, aby mohl být v budoucnu otevřen pro veřejnost.

Galerie


Seminář zahájil rektor ZČU Miroslav Holeček.

Na účastníky letos čekala řada přednášek s tematikou čtvrté průmyslové revoluce.

S inciativou Průmysl 4.0 seznámil přítomné Vladimír Mařík.

Interdisciplinární výjezdní seminář se tradičně koná v univerzitním školicím středisku v Nečtinech.

Zkušeným průvodcem návštěvníků kaolinového dolu byl Štefan Morávka z výzkumného centra NTC.

Účastníci dobrodružné výpravy strávili pod zemí téměř dvě hodiny.

Na stěnách lze vidět spoustu dokladů lidové tvořivosti, mimo jiné i pokus o mapu důlních chodeb.

Celouniverzitní

Kamila Kolářová

22. 01. 2016