Galerie Českých center připravila výstavní projekt Svoboda. Podíleli se na něm studenti Sutnarky

Univerzita Veřejnost Výstava

Svoboda: Pohled mladé generace zní celý název výstavy, která je od středy 13. listopadu k vidění v Galerii Českých center.

Jak vnímají současní studenti pojem „sametová revoluce", od které letos uplyne 30 let? S jakými hodnotami si spojují listopadové události a co pro ně znamená svoboda? Grafické a umělecké ztvárnění svobody poodkrývá pohled mladé generace na neustále aktuální téma vyjádřené formou plakátů, uměleckých objektů a šperků.

Do projektu Galerie českých center se zapojili studenti magisterského ateliéru Grafický design Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni pod vedením profesora Rostislava Vaňka a Kristiny Fišerové a dále studenti ateliéru K.O.V. Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze pod vedením Evy Eisler.

Autorem koncepce výstavy je student Matěj Matouš, vizuál výstavy vytvořil Tomáš Holub a na celý realizační tým dohlížela studentka Tereza Kovářová. Spodní patro galerie patří Janu Chabrovi a jeho zpracování lidských práv.

Výstava je v Galerii Českých center k vidění do 25. listopadu. Zároveň s ní odstartoval mezinárodní projekt, do kterého se v průběhu roku 2020 prostřednictvím Českých center ve světě zapojí studenti uměleckých škol v zahraniční, aby také oni umělecky ztvárnili svůj pohled na téma svobody.

Foto: Petr Našic

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

22. 11. 2019